De Oscarnominaties: Lincoln opnieuw favoriet

Amour genomineerd voor vijf Oscars

De Oscarnominaties: Lincoln opnieuw favoriet

Amour genomineerd voor vijf Oscars

Zoals de regen van awardnominaties die Lincoln recentelijk ontving al deed vermoeden, is Spielbergs drama ook bij de Oscars favoriet. Met twaalf nominaties gaat de film aan de leiding in de strijd om de gouden beeldjes. Op een tweede plaats volgt Ang Lee’s Life of Pi met nominaties voor elf Academy Awards.

Ook Silver Linings Playbook van David O. Russel is met acht nominaties een grote kanshebber op een Oscar. Ben Affleck’s Argo en Tom Hooper’s Les Misérables leverden beiden zeven nominaties op.

In de categorie beste film zijn in totaal negen films genomineerd. Naast de door critici verwachte nominaties van Lincoln, Argo en Les Misérables werden ook Beasts of the Southern Wild en Amour genomineerd.

Hanekes drama, dat wereldwijd al talloze prijzen oogstte, gooit als buitenlandse film hoge ogen met maar liefst vijf Oscarnominaties. Behalve nominaties voor beste film en beste buitenlandse film maakt Haneke ook nog kans op Oscars voor beste regie en beste scenario. Daarnaast leverde Emmanuelle Riva’s acteerwerk in Amour een nominatie op voor beste actrice.

Minder goed dan verwacht scoorden Quentin Tarantino's western Django Unchained en Kathryn Bigelow’s Zero Dark Thirty. Beide films zijn genomineerd voor vijf Oscars.

De 85e Academy Awards zullen op 24 februari uitgereikt worden in Los Angeles, en zullen onder andere worden gepresenteerd door scenarist en acteur Seth MacFarlane (Ted, Family Guy).


Beste film
Amour
Argo
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
Les Misérables
Life of Pi
Lincoln
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty

Beste regie
Amour (Michael Haneke)
Beasts of the Southern Wild (Benh Zeitlin)
Life of Pi (Ang Lee)
Lincoln (Steven Spielberg)
Silver Linings Playbook (David O. Russel)

Beste acteur
Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (Les Misérables)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Flight)

Beste actrice
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Emmanuelle Riva (Amour)
Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild)
Naomi Watts (The Impossible)

Bekijk hier het volledige overzicht van de Oscarnominaties.

advertentie