Genomineerden European Film Awards bekendgemaakt

La grande bellezza met vier nominaties grootste kanshebber

Genomineerden European Film Awards bekendgemaakt

La grande bellezza met vier nominaties grootste kanshebber

De European Film Academy heeft zondag 10 november op het festival van Sevilla de nominaties voor de zes grote categorieën binnen de European Film Awards bekendgemaakt: beste film, beste komedie, beste regisseur, beste actrice, beste acteur en beste scenarioschrijver. Hiermee zijn nu alle nominaties bekend voor de uitreiking op ceremonie 7 december in Berlijn.

Grootste kanshebber is de Frans-Italiaanse coproductie La grande bellezza, van Paolo Sorrentino, met nominaties in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur ( Toni Servillo) en beste scenarist (Sorrentino en Umberto Contarello). Eerder werd al bekendgemaakt dat de editor van de film , Cristiano Travaglioli, 7 december de prijs voor beste editor in ontvangst mag nemen ‘voor een montage die constant de zintuigen stimuleert en een stroom van eindeloze betekenissen creëert binnen het verhaal.’

Naast La grande bellezza maken nog vijf films kans op de titel beste film. Volgens de drieduizendkoppige Academy – bestaande uit Europese filmmakers – zijn dat de Italiaanse mysteryfilm The Best Offer, het Spaans/Franse sprookje Blancanieves, het familiedrama The Broken Circle Breakdown uit België, de Duitse komedie Oh Boy! en het Franse liefdesdrama La vie d’Adèle. Vooral de laatste titel zal, na zijn overwinning op Cannes, een geduchte tegenstander voor Sorrentino’s drama kunnen betekenen.

De genomineerden voor beste regisseur zijn, naast Sorrentino, Pablo Berger voor Blancanieves, Felix van Groeningen voor The Broken Circle Breakdown, Abdellatif Kechiche voor La vie d’Adele, François Ozon voor het spannende Dans la maison en Giuseppe Tornatore voor The Best Offer.

De films die strijden voor de titel beste komedie zijn geworden: Los amantes pasajeros uit Spanje, het Italiaanse Benvenuto Presidente!, Den skaldede frisør uit Denemarken en de Kroaats-Servische coproductie Svencenikova djeca.

Bezoek voor de volledige lijst met genomineerden de officiële website.

advertentie