Vier verhaallijnen, vier hoofdrolspelers en een zwaard.

Ang Lee (1954), bekend als regisseur van onder andere 'Ride with the devil'( 1999), 'The Ice Storm'(1997) en 'Sense and Sensibility'(1995), was tijdens zijn studie aan de New Yorkse Universiteit al bezig met films. Hij werkte toentertijd mee aan 'Joe's Bed-Stuy Barbershop', een studentenfilm van Spike Lee. Na zijn studie ging Ang Lee ook werken als producent, schrijver en acteur. Zijn nieuwste film is 'Crouching Tiger, Hidden Dragon'.

Het verhaal speelt zich af tijdens de negentiende eeuwse Qing dynastie in China. Krijgsman Li (Chow Yun-Fat ) geeft zijn zwaard, 'The Green Destiny', aan zijn geliefde Yu (Michelle Yeoh) om deze voor hem te bewaren. De zwaard wordt gestolen en de soldaat doet er alles aan deze terug te krijgen. De zoektocht naar de zwaard leidt naar het huis van Yu. De film bevat vier verhaallijnen: de manipulatie van de verdorven soldaat, Jade Fox, een mysterieuze jonge vrouw en ten slotte de weggelopen geliefde van deze jonge vrouw.

Ondanks de meerdere verhaallijnen die de film doorkruisen, wordt het verhaal niet chaotisch. Alle subplots hebben een verrassend verband met elkaar. Hoofdrolspelers Chow Yun-Fat en Michelle Yeoh overtuigen als heldhaftige, maar preutse krijgsman Li en krijgsvrouw Yu. Al bij het begin van de film wordt het duidelijk dat Li en Yu hopeloos verliefd op elkaar zijn, zonder dat ze het ooit hebben uitgesproken. Iedereen in hun omgeving weet ervan en geeft hen goede raad, maar de principiele helden willen er niets van weten. Het is grappig te zien hoe dit liefdesdrama à la Shakespeare 's 'Romeo en Julia' zich in een Aziatische vormgeving ontwikkelt.

Op weg naar Peking ontmoet Yu het jonge meisje Jen. Zij is de dochter van een politicus en tevens aanbidster van de krijgshelden. Vooral Yu beschouwt zij als haar grote voorbeeld. Na de introductie van Jen volgen meteen nieuwe intriges. Het op het eerste gezicht onschuldig ogende meisje blijkt een ware kungfu-ster te zijn . En alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ook nog een geheime vriend die niet van haar rang is.

Crouching Tiger, Hidden Dragon is een aardige mix van genres. Bovendien heeft Lee de acteurs aangekleed in prachtige kostuums. Een visueel extraatje is dat de film zich afspeelt in het oude, aristocratische China en de Gobi-woestijn.

De techniek die gebruikt is bij de opnamen van de gevechten, werd geintroduceerd in The Matrix van de gebroeders Wachowski. Maar Lee gaat een stapje verder. De gevechten zijn onrealistischer en daardoor minder spectaculair. Er is duidelijk veel zorg besteed aan de regie, maar de film wordt naar het slot toe afgeraffeld.