Onbeholpen man (midden dertig) zoekt vrouw

Romancing the Throne - Dominic Paul Ozanne

, Marissa Jalink

Dominic Paul Ozanne maakte een documentaire over zijn goede vriend Mohato vanaf het moment dat deze koning van Lesotho werd. Ozanne volgt hem tijdens zijn zoektocht naar de ideale vrouw om het land mee te kunnen regeren. Een interessant gegeven, maar echt boeiend is de film niet geworden.

Van de ene op de andere dag de baas van het land worden omdat je vader onverwachts om het leven komt, het is niet niks. Het overkomt Mohato, de kroonprins van Lesotho. Opgeleid aan een public school in Yorkshire, staat deze verengelste Zuid-Afrikaan plotseling aan het roer van een land waar hij behoorlijk van vervreemd is. En aangezien naast een koning een koningin hoort te staan, wordt hij vanaf dat moment van alle kanten gepusht zo snel mogelijk een geschikte partner te zoeken. Dominic Paul Ozanne, een goede vriend van de nieuwbakken koning, volgde Mohato tijdens diens vier jaar durende speurtocht naar de ideale vrouw.

Heeft Mohato vier jaar lang thuis zitten wachten tot zijn droomprinses op de stoep zou staan? Waarschijnlijk niet, maar dat is wel wat Ozanne ons wil doen geloven.
Ozanne laat genadeloos zien dat Mohato pijnlijk onbeholpen is in de omgang met vrouwen. Zo biedt hij de meisjes die hij op een kennismakingsfeestje ontvangt geen stoel én geen drank aan, terwijl hij onderuitgezakt zit toe te kijken.

Verder toont Romancing the Trone Mohato voornamelijk op de momenten waarop hij zijn plichten vervult, of in een sportief Carlsberg-shirt of een grote slobbertrui op de bank zit. En zo kabbelt de film, onder begeleiding van de zeurderige stem van Ozanne, rustig voort.

Maar dan is er toch ineens dat meisje, na vier jaar, zomaar uit het niets. Waar komt zij vandaan? En hoe heeft de onbeholpen Mohato haar vanaf zijn bank versierd? In plaats van deze vragen te beantwoorden verplaatst de film Mohato op slag naar de achtergrond. Ineens zijn de familieleden en vrienden van het toekomstige stel de hoofdpersonen. Dat deze mensen een hoop stress hebben ( op het laatste moment moeten er nog jurken worden geverfd en kronen ingevlogen) wordt al snel duidelijk, maar dit is nauwelijks interessant genoeg om het laatste half uur van de film mee te vullen.

Romancing the Throne lijkt niet helemaal af. Het is of Ozanne een paar goede ideeën had, maar deze niet met elkaar heeft weten te rijmen. Vrolijk is het wel, maar echt boeiend wordt het nergens, daarvoor blijven de personages te vlak.

Romancing the Throne - Dominic Paul Ozanne
GB 2001, 75 min.

27-11-2001, 22:45, Filmmuseum - Grolsch Zaal

advertentie