Een schitterende wolkenhemel, met het weerbericht ('12 graden, met kans op regen') als voice over: een steeds terugkerend motief in de ontroerende Deense documentaire Family. Waar hebben we dit eerder gezien?

Vergelijkt u eens de volgende scènes. Een oude, stervende man wil zijn verloren zoon voor de laatste maal ontmoeten. Zijn verpleger moet de klus klaren , en belt stad en land af om de jongen te vinden. 'Je moet me helpen,' zegt hij uiteindelijk tegen de contactpersoon aan de andere kant. 'Het is vreselijk belangrijk.'

Een tweede scène. Sami Saif (28) zit met grote vragen over zijn verleden en probeert daarom uit te vinden waar zijn vader is, met wie hij al zo'n jaar of twintig niet meer gesproken heeft. Het spoor voert naar Yemen, en de spanning is te snijden wanneer hij een Yemens persoon aan de telefoon krijgt die zijn neef zegt te zijn. 'Je moet me helpen,' smeekt hij. 'Het is vreselijk belangrijk.'

De eerste scène komt uit P. T. Andersons Magnolia , de tweede uit Sami Saifs Family. Hoewel Magnolia een onvervalste fictiefilm is en Family een documentaire over Saifs zoektocht naar zijn vader, zijn de overeenkomsten te groot om van toeval te spreken. Van de vader-zoon-thematiek tot de soepele stijl, alles wijst erop dat Sami een hommage heeft willen brengen aan Andersons meestwerk. Søren Hyldgaards melancholieke muziek klinkt bij tijd en wijle zelfs exact als de score die Jon Brion voor Magnolia schreef. Omdat sommige scènes volmaakt parallel lopen, rijst ongewild de vraag of Family niet stiekem een nep-documentaire is.

Gelukkig is nergens informatie te vinden die dit vermoeden bevestigt, niet eens op de officiële website (www.family.dk ). Uiteindelijk maakt de geweldige emotionele kracht van de film een eind aan de twijfel. Iedere minuut is een waarachtig pleidooi voor tussen-menselijke liefde , niet alleen door Saifs spontane en vaak ook erg grappige omgang met andere mensen, maar ook doordat zijn vriendin Phie de camera voert. Welke andere cameraman had zijn tuig op emotionele momenten opzij gelegd om te kunnen troosten?

En wanneer Sami naar Yemen gaat om zijn 'nieuwe' (en bepaald niet kleine) familie te bezoeken, is de verwelkoming te hartverwarmend om nep te zijn. Let bijvoorbeeld op de verliefde glans in de ogen van Sami's halfbroer, de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten. Zo kennen wij dat niet in ons koude Noorden! Bleek Family een mockumentary, dan zou het in één klap behoorlijk stereotiep en ongeloofwaardig overkomen. Nu maakt de film zondermeer jaloers. Kon je ook maar naar Arabië gaan en daar de familie vinden die je eigenlijk altijd al had willen hebben.

Family - Sami Saif en Phie Ambo
Denemarken 2001, 90 min.

29-11-2001, 22:30, City 2