Aangenaam allegaartje

K-PAX van Iain Softley krijgt dvd die het verdient

, Gerhard Busch

Zelfs met de beste wil van de wereld kan Iain Softleys K-PAX, een aangenaam allegaartje van melodrama, SF en familiefilm, geen succes genoemd worden. Maar ondanks de onverschillige recensies, doorsnee recette, beproefde formules en afgekloven thema's, verscheen van de film toch een ambitieuze dvd. Met een hele waslijst aan extra's.

Helaas geldt voor de extra's , net als destijds voor de film: 'het is van alles wat, maar van niets voldoende ' (Jan Pieter Ekker in de Volkskrant).

De Making of (11 minuten) is het gebruikelijke promofilmpje waarin iedereen deemoedig dank zegt voor het feit dat ze mochten meewerken aan zo'n unieke film (een beetje de Hollywood-variant op de Miss World-vraag wat haar grootste wens is - op één: 'World peace', met 'a cure for aids' als goede tweede).

De B-roll is niets meer dan anderhalve minuut setopnamen. De zeven interviewtjes (onder andere met hoofdrolspelers Kevin Spacey en Jeff Bridges) duren nooit langer dan twee minuten en zijn volgepropt met soundbites die het vooral goed doen in ontbijtshows.

Interessanter zijn het alternatieve einde - minder sentimenteel, maar wel iets pretentieuzer dan het uiteindelijk gebruikte einde -, de weggelaten scènes ( zeven in getal), het storyboard van de openingsscène in New Yorks zonovergoten Grand Central Station, en de foto's van Jeff Bridges (die, net als de film, van gekantelde, ongebruikelijke perspectieven houdt).

Hoogtepunt had de commentaartrack van regisseur Softley kunnen zijn, maar die blijkt wel heel spaarzaam met zijn woorden. Hij heeft duidelijk van tevoren bepaald wat hij bij iedere scène wilde zeggen. Dat levert in de regel aardige observaties en kanttekeningen op, maar betekent ook dat hij na het oplepelen van zijn tekst wel erg lang stil blijft tot de volgende scène zich aandient.

Er is geen enkele spontaniteit, opwinding of vreugde bij het terugzien van bepaalde beelden. En als de regisseur al geen enthousiasme voor zijn eigen film kan opbrengen, hoe kan dat dan van de kijker verwacht worden?

Beeldformaat: 2 .35:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 en DTS ( Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 120 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Universal

advertentie