Argento's laatste wapenfeit kreeg mooie release in Italië

Italiaanse dvd scoort vooral met een gaaf, detailrijk beeld

, Kevin Toma

Dario Argento wist de bezoekers van het vorige Festival van de Fantastische Film aangenaam te verrassen met zijn thriller Non Ho Sonno. Een Nederlandse dvd-release staat op stapel, maar inmiddels is de film al in Amerika , Engeland, Duitsland en natuurlijk Italië op dvd verschenen.

Beeldformaat: 1.77:1 (Anamorphic Widescreen)
Geluidsformaat: DTS 5.1 ( Italiaans); Dolby Digital 5.1 (Engels, Italiaans)
Ondertiteling: Engels, Italiaans
Duur: 113 min (hoofdfilm)
Distributie: Medusa Video ( import)

BEELD: 8
GELUID: 8/7
EXTRA'S: 6

Dario Argento, de ongekroonde koning van de Italiaanse horror, wist de bezoekers van het vorige Festival van de Fantastische Film aangenaam te verrassen met zijn thriller Non Ho Sonno ('Sleepless'). Met de psychothriller La Sindrome di Stendhal en de kostuumfilm Fantasma dell'Opera had Argento menig fan teleurgesteld, maar Non Ho Sonno gaf wat zijn publiek verlangde: een spannend seriemoordmysterie, vol sfeer en barok geënsceneerde gruwelijkheden. Het niveau van klassiekers als Profondo Rosso en Suspiria haalt Argento nergens, maar Non Ho Sonno biedt in elk geval weer genoeg hoop voor de toekomst.

Een Nederlandse dvd-release staat op stapel, als we de website van Dutch Film Works mogen geloven, maar inmiddels is de film al in Amerika, Engeland en natuurlijk Italië op koopdvd verschenen. De Amerikaanse uitgave schiet ernstig tekort, met name omdat de film er beeldvullend op staat, terwijl Argento te werk ging met een widescreen kader van 1.77:1. De Engelse en Italiaanse uitgaven houden Argento's weloverwogen composities in ere.

De Engelse release is een dubbeldvd: op het tweede schijfje staat de goed ontvangen TV-documentaire Dario Argento: An Eye for Horror. Het belangrijkste wat de Italiaanse dvd aan extra's te bieden heeft is een 'featurette' van een kwartier, met setopnamen en nogal plichtmatige praatjes door onder meer hoofdrolspeler Max von Sydow.

De Engelse dvd kan ik niet beoordelen, maar distributeur Missing in Action schijnt de Italiaanse release in elk geval op het geluidsvlak te hebben overtroffen. Het Engelse geluidsspoor is volgens de site sexgoremutants.co.uk 'lovely remastered ', met een mooie Dolby 5.1-verdeling van geluiden, muziek en dialoog. De Italiaanse dvd kun je beter beluisteren in de Italiaanse versie, die in een spectaculaire mix voor heel wat meer spanning zorgt dan het wat platte en minder duidelijke Engelstalige kanaal. Distributeur Medusa heeft deze optie aantrekkelijk gemaakt door niet alleen Italiaanse, maar ook Engelse ondertitels beschikbaar te stellen. Puristen zullen zeggen dat je de film in het Engels moet luisteren; dat is immers de taal die de lippen van de acteurs suggereren. Maar op de dictie van Max von Sydow na is het accent van de acteurs/dubbers soms nogal abominabel. Bovendien klinken de stemmen ingeblikt en op het beeld geplakt .

Niets dan lof voor de beeldkwaliteit van de Italiaanse dvd. In vergelijking met Argento's vroege werk is Non Ho Sonno tamelijk vaal en oninteressant van kleur, maar beter dan in deze presentatie zal de film nooit ogen. De kleuren zijn - waar mogelijk - geprononceerd zonder ooit overdreven fel te worden. Het beeld is zelfs in duistere scènes detailrijk. Ruis en digitale foutjes doen zich niet voor, wat je tegenwoordig ook wel mag verwachten.

Al met al biedt de Italiaanse dvd van Non Ho Sonno een prima gelegenheid om met de film kennis te maken. Wat interessantere extra's waren welkom geweest, zoals verwijderde scènes of een regisseurscommentaar. Hoewel Argento niet te boek staat als iemand die een heel commentaarkanaal geïnspireerd bij elkaar kan praten, om van zijn gebrekkige Engels niet te spreken. Wie Non Ho Sonno toch liever op het witte doek ziet, kan nog het hele jaar terecht bij de door het land toerende All Night Horror Show.

update 24 juni 2002: inmiddels is Non Ho Sonno inderdaad bij Dutch Film Works op dvd verschenen. Een recensie van deze dvd vindt u in het thuisbioscoop-archief.

advertentie