Een van de verrassingen vorig jaar was Sexy Beast. Maar was het krachtig geacteerde filmdebuut van clip- en commercial regisseur Jonathan Glazer   nou een misdaadfilm, love story of komedie? Ondanks een klein dozijn extra interviews op de dvd word je als kijker niet veel wijzer.

BEELD : 8
GELUID: 8
EXTRA'S: 4

Sexy Beast lijkt op papier een misdaaddrama over Gal Dove, een Engelse crimineel in ruste die tijdens zijn vrijwillige ballingschap aan de Costa del Sol door oud-collega Don Logan wordt gepusht voor nog 'één laatste klus'.

De uitwerking van debuterend regisseur Jonathan Glazer (voorheen bekend als maker van videoclips en commercials) breekt echter met alle wetten van het genre. De misdaad in de film (de 'laatste klus' krijgen we wel te zien, maar bijna als intermezzo), wordt regelmatig naar de achtergrond gedrukt door elementen uit de psychologische thriller, de love story, en zelfs uit de surrealistische film.

De film, die herfst vorig jaar werd uitgebracht, deed het beter in de recensies dan in de bioscopen. Voor iedereen die alsnog wil zien waarom de film aan het eind van 2001 in veel top 10-lijstjes terecht kwam, is er sinds kort een heel adequate dvd-uitgave.

Beeld en geluid zijn wat je van een dvd mag verwachten. Scherp, helder en de dialogen en soundtrack zijn goed gemixt.

Op de hoes prijkt een hele lijst extra's, maar helaas blijkt dat een creatieve verpakking van steeds hetzelfde cadeau'tje. Alle betrokkenen bij de film - van regisseur en producent, tot hoofd- en bijrolspelers - krijgen de kans een paar zinnen over de film, hun personage, of de opnamen te zeggen. Die interviewtjes worden los aangeboden en keren ook terug in twee rommelige 'specials', een Making of... (3 minuten) en een Featurette (7 minuten).

De Special Factor over acteur Ben Kingsley, die voor zijn angstaanjagende vertolking van ongeleid projectiel Don Logan voor een Oscar werd genomineerd, is de grootste teleurstelling - het zijn nietszeggende beelden van Kingsley en collega's tijdens de Engelse (?) première van Sexy Beast.

Op de Engelse en Amerikaanse uitgave kan je kiezen uit maar liefst twee commentaartracks, met bespiegelingen van respectievelijk producent Jeremy Thomas en Ben Kingsley. Hoewel deze commentaren in recensies als nogal saai worden omschreven, blijft het jammer dat ze ontbreken op de Nederlandse uitgave.

Beeldformaat: 2:35:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 89 min. (hoofdfilm)
Distributie: Universal Pictures