Filmisch equivalent van Catcher in the Rye

Twee 18-jarige meiden zoeken hun weg in Ghost World

, Gerhard Busch

Een van de beste Hollywood-films van het afgelopen jaar was Ghost World van Crumb-regisseur Terry Zwigoff. Samen met cult-striptekenaar Daniel Clowes, op wiens 'graphic novel' de film gebaseerd is, kreeg hij - o, sublieme ironie - het voorelkaar dat Hollywood meebetaalde aan een film tégen het Amerikaanse consumentisme.

Ghost World begon als stripverhaal. Geen strip als Batman of Spiderman, maar een 'graphic novel', met een intelligent verhaal over Enid en Rebecca, twee 18- jarige meisjes die zich niet wensen te conformeren aan de voorgekookte wereld om hen heen. Niet direct doosneekost, deze frontale aanval op kapitalistisch Amerika en zijn 'plastic people', wel heel erg grappig, en door een enkele over- enthousiaste recensent al uitgeroepen tot de opvolger van J.D. Salingers Catcher in the Rye.

Zes jaar duurde het voordat Daniel Clowes, geestelijk vader en tekenaar van de strip, en regisseur Terry Zwigoff (Crumb) het project in Hollywood van de grond kregen. Met door henzelf goedgekeurde actrices (Thora Birch als Enid, Scarlett Johansson als Rebecca) en in dezelfde, cynisch geëngageerde toon als het getekende origineel.

De filmversie verschilt overigens nogal van de stripversie. Eigenlijk bleven alleen de karakters van de meisjes overeind en enkele terloopse ontmoetingen (met de vermeende satanisten bijvoorbeeld, of de oude man die bij een bushalte wacht waarvan de lijn is opgeheven). Ook de toon werd aangepast; net iets minder scherp en schokkend. Al zijn de dialogen tussen de meiden verfrissend realistisch en direct gebleven ( Rebecca over een mooie jongen: 'I have such a boner for that guy').

Een detail in het boek, maar essentieel voor de film, werd de ontmoeting met de muizige 78-toerenplaten verzamelaar Seymour (feilloos gespeeld door Steve Buscemi). Enid voelt zich, heel anders dan Rebecca, tot hem aangetrokken, omdat hij 'het tegenovergestelde is van alles wat ik haat.' De ontluikende vriendschap met Seymour is het begin van het einde van de band tussen Enid en Rebecca.

Ghost World is een heerlijke film, en het bewijs dat er in Hollywood ook films naar strips gemaakt kunnen worden die niet gedomineerd worden door flitsende pakken en kleurrijke schurken, maar door mensen van vlees en bloed. De meisjes zijn zelfs zo leuk dat je stiekem zou hopen op Ghost World - Part II, maar een ding is zeker: Clowes en Zwigoff zullen die niet maken.

advertentie