Godard doet je naar de afstandsbediening grijpen

Éloge de l'amour krijgt in Engeland een degelijke, maar ook kale dvd-release

, Kevin Toma

Net in de Nederlandse bioscoop, maar al een tijdje op dvd verkrijgbaar: Jean-Luc Godards laatste film, Éloge de l'amour. Beeld en geluid zijn dik in orde, maar op de extra's werd weer eens flink bezuinigd.

BEELD: 8
GELUID: 7
EXTRA'S: 5

Elke film moet je volgens Godard eerst kijken, dan beluisteren, en tenslotte kijken en beluisteren tegelijk. Zeker bij zijn eigen films is die procedure geen overbodige luxe. Beeld en geluid ketsen herhaaldelijk op elkaar af of vormen in contrapunt juist weer een soort eenheid. Bovendien hanteert Godard tegenwoordig camera en mengpaneel met evenveel virtuositeit, waardoor een film als Éloge de l'amour, bij gebrek aan een duidelijk verhaal, ook boeit als een poëtisch hoorspel. Je moet jezelf in de bioscoop dan wel dwingen niet te kijken of luisteren en voor de complete ervaring drie kaartjes willen betalen.

Voor ietwat meer geld is via het internet en de speciaalzaak nu al de dvd van Éloge de l'amour te krijgen: een Engelse uitgave van het label Optimum, dat eerder ook Godards debuut A bout de souffle op dvd uitbracht. Ingedeeld in 23 hoofdstukken laat de film zich gemakkelijk vooruit- en terugspoelen, opnieuw beluisteren, en bekijken in een andere volgorde. Daarmee is de thuisbioscoop voor Éloge de l'amour haast een idealere locatie dan het filmhuis.

Ook omdat beeld en geluid van de dvd dik in orde zijn. Éloge de l'amour krijgt een kader van 1.33:1, en afgaande op het beeld is dat de juiste verhouding. De film is deels in prachtig zwart-wit geschoten en deels in felle, bewust overdreven videotinten, en elk palet komt op het schijfje volledig tot zijn recht. Wie niet op de overgang is voorbereid zal na het eerste gekleurde beeld wellicht naar de afstandsbediening grijpen om de balans bij te stellen, wat in dit geval juist voor de beeldkwaliteit spreekt . Met Éloge de l'amour verandert het TV-scherm in een bewegend, post- impressionistisch schilderij.

Op de soundtrack verhoudt de literaire dialoog zich perfect tot de serene geluiden van stad (eerste deel) en strand ( tweede deel) en tot de al even kalme kamermuziek. De verschillende elementen wisselen elkaar af in een boeiende compositie zonder effectbejag, op de dvd ondergebracht in een Dolby Digital stereo-spoor. Een smaakvolle 5.1-mix had zeker bijgedragen aan het zintuiglijk avontuur dat Éloge de l'amour met een beetje inzet kan zijn, maar ook dit stereoformaat werkt prikkelend genoeg - zeker met de hoofdtelefoon op.

Extra's ontbreken op deze dvd nagenoeg volledig. Noemenswaardig is eigenlijk alleen het interessante interview met Godard dat niet, zoals je zou verwachten, een gefilmd gesprek is, maar een doorbladerbare tekst. Natuurlijk verklappen ze dat niet op de hoes, want niemand koopt een dvd om eens lekker te gaan zitten lezen. Verder alleen een gortdroge biografie van Godard - alsof we daar nog behoefte aan hadden - en een wat onscherpe presentatie van de originele trailer. Wat de extra's betreft kun je dus net zo goed naar de bioscoop gaan.

Beeldformaat: 1.33:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0
Ondertiteling: Engels
Duur: 94 min. (hoofdfilm)
Distributie: Optimum Releasing (import)

advertentie