Goed verzorgde dvd voor intelligente film

Training Day van Antoine Fuqua

, Kevin Toma

Training Day is een film die aan het denken zet over de scheidslijn tussen goed en kwaad. Wie aan de film zelf nog niet genoeg stof voor discussie heeft, kan zijn hart ophalen aan de extra's op deze uitstekende dvd-release.

De scheidslijn tussen goed en kwaad wordt in de meeste Hollywoodfilms duidelijk getrokken. Zo niet in Training Day, waar de LAPD-inspecteur Alonzo Harris (Denzel Washington) aan de jonge politie-agent Hoyt (Ethan Hawke) laat zien hoe je de wet op straat moet handhaven. Volgens Alonzo moet je niet beleefd in een net blauw uniform op de criminelen afstappen, maar hun kleren dragen, hun taal spreken, en zelfs hun methoden hanteren. Diefstal, drugsgebruik, moord , het is allemaal geoorloofd in de strijd tegen de misdaad. Groentje Hoyt gaat het onder Alonzo's invloed nog bijna geloven ook.

En het publiek gelooft het graag met hem mee. Regisseur Antoine Fuqua vertelt op de commentaartrack van de dvd dat sommige leden van het testpubliek tot aan de bloedige finale weigerden in te zien dat Alonzo een volstrekt corrupt personage is. 'Ze dachten dat uiteindelijk alles een onderdeel van de training zou blijken,' zegt Fuqua.

Helaas ontbreekt een commentaar bij de handvol verwijderde scènes. Nu kun je alleen maar raden waarom deze scènes weggesneden moesten worden. Misschien waren ze te kalm en introvert voor een publiek dat actie en geweld verwacht. En misschien werd anders toch teveel aandacht besteed aan Alonzo's 'goede' kant.

Behalve het audiocommentaar benadrukt ook de featurette dat Training Day een film is die aan het denken wil zetten. Intelligente toelichtingen op de film door de hoofdrolspelers, Fuqua en scenarist David Ayer worden afgebakend met woordenboekdefinities van zware termen als 'Goed', 'Keuze' en 'Waarheid'. Wellicht hopen de makers van de documentaire dat de thuisbioscopers het beeld stop zetten en met elkaar in discussie gaan.

De film krijgt een prachtige transfer, zoals van Warner te verwachten valt. Het beeld is haarscherp, gedetailleerd en het bijzondere kleurgebruik komt volledig tot zijn recht. Geen spoor van ruis en digitale foutjes. De Dolby 5.1-soundtrack is sfeerrijk, warm en smaakvol.

O ja - de dvd bevat ook nog een trailer en twee muziekvideo' s, te weten van rappers Nelly en Pharoahe Monch. De laatste doet in zijn clip de film nog eens dunnetjes over, zij het met veel aandacht voor kontendraaiende vrouwelijke figuranten.

Beeldformaat: 2.35:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels, Frans en Italiaans)
Ondertiteling: onder meer Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Duur: 117 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Warner Home Video