Kindercriticus: Ja zuster, nee zuster

Elsa van Latum keek naar de openingsfilm van Cinekid 2002 (en ook weer te zien op Cinekid 2003)

, Elsa van Latum

TE ZIEN: vrijdag 17 oktober 2003, 15.30, Pathe City 7

Naam criticus: Elsa van Latum
Leeftijd: 10 jaar
Favoriete film: Lord of the Rings, Tsatsiki (alletwee) en nog veel meer!!! Maar dat wordt anders te veel om op te schrijven!
Gezien: Ja zuster, nee zuster (met onder andere: Loes Luca als zuster Klivia, Paul R. Kooij als buurman Boordevol en Tjitske Reidinga als Jet)

De film gaat over zuster Klivia die de een rusthuis beheert met vier inwoners , de ingenieur, Jet, Bertus en Bobby. Hun buurman, Barend Boordevol, is de verhuurder van het pand waar zuster Klivia onderdak biedt aan deze vier prettig gestoorde mensen. Hij is dan ook degene die al die herrie van zijn buren op zijn kop krijgt. Bijna elke week klaagt hij zuster Klivia aan, soms zelfs vaker, maar de rechter geeft zuster Klivia altijd gelijk.

Maar opeens gaat alles op z'n kop, er wordt ingebroken bij de boze buurman. Zijn gouden horloge is meegenomen en zuster Klivia wordt verdacht!!! Ik verklap niet hoe het afloopt, maar ik zeg wel dat het een goed eind is. Als je denkt dat dit het eind is van mijn verhaal dan heb je dat mooi mis, want dat is namelijk niet zo.

Toen je binnenkwam in de bioscoop zag je allemaal heen en weer rennende zusters die witte tasjes uitdeelde. In het tasje zat: een Nederlands vlaggetje, een paar erwtjes, een rolletje pepermunt, een zakdoek, een klein parapluutje en twee briefjes, de ene was rood en er stond NEE op en de andere was blauw en daarop stond JA. Niemand wist wat je met al die spulletjes moest, maar zodra het spektakel begon kwam je daar gauw genoeg achter.

Het Nederlandse vlaggetje had je nodig om mee te zwaaien tijdens het lied "Mijn opa", maar ook tijdens de verkleedparade. Dat was een parade waarbij alle kinderen die zich hadden verkleed voor de wie-heeft-zich-het-mooist-verkleed-als-een-personage-uit -de-film-wedstrijd naar voren kwamen om te showen wat ze hadden aangetrokken, en daarbij moest je dus zwaaien met het vlaggetje.

De erwtjes had je nodig om mee te gooien tijdens de film toen ze zongen: ''Duifies, duifies kom maar bij Gerritje, je gaat toch niet vechten om zo'n klein erretje!''

Van het rolletje pepermunt had je maar één pepermuntje nodig (de rest kreeg je als cadeautje). Je had het pepermuntje nodig toen de boze buurman in de rechtszaal een pepermuntje in zijn mond stak toen moest je zelf hetzelfde doen. Het zakdoekje had je nodig om mee te zwaaien toen de vrouw van de Griek van de overkant van de straat dood ging. Het kleine parapluutje om achteruit te gooien toen Jet in de regenplas viel. En tot slot moest je de briefjes omhoog steken. Als ze bijvoorbeeld zongen: 'Ja zuster' stak je JA omhoog en als ze 'Nee zuster ' zongen stak je NEE omhoog.

Je kon wel merken dat sommige mensen het ene liedje beter kenden dan het andere, maar je kon ook wel merken dat iedereen het leuk vond. Ik vond meezingen ook leuk maar dat was ook omdat de film heel erg leuk was.

Ik kan iedereen aanraden om de film te gaan zien want dan heb je echt een hele leuke middag.

advertentie