Over de ondergang van de westerse beschaving

Ghost World van Terry Zwigoff op dvd

, Kevin Toma

'Een wonder van diepgang dat tienerkomedies en coming of age-films als American Pie en Varsity Blues in éen keer doet vergeten'. Zo omschreef Jan Pieter Ekker de tragikomedie Ghost World in zijn recensie, daarmee nog maar eens aangevend wat er in het tienergenre mogelijk is wanneer men zich niet overgeeft aan poep-, pies- en seks-ongein.

Jammer genoeg is niet veel moeite gedaan om de dvd even bijzonder te maken als de film zelf, terwijl tal van interessante extra's mogelijk waren geweest. Zo is de prachtige score niet los te beluisteren, worden Daniel Clowes' droog- satirische strip en de verfilming nergens naast elkaar gelegd en zijn er van de vele verwijderde scènes slechts vier op de dvd terecht gekomen. Regisseur Terry Zwigoff en co-scenarist Clowes hebben geen commentaartrack ingesproken, en dat geldt ook voor acteurs Thora Birch, Steve Buscemi en Scarlett Johansson. Alsof er over dit 'wonder van diepgang' niets te vertellen valt.

Wellicht houdt iedereen z'n mond om de film zo onbestemd en open te laten als hij is. Dat ga je in elk geval denken wanneer in de aardige, maar ook nogal onopvallende featurette aan iedereen wordt gevraagd waar de titel Ghost World op slaat. Terwijl Buscemi (met tegenzin?) een tamelijk overtuigende interpretatie geeft, aarzelt regisseur Zwigoff voordat hij zegt dat de titel iets te maken heeft ' with the decline of the whole western civilization'. Al te serieus lijkt hij het niet te menen. Wellicht had hij in een commentaartrack voortdurend deze lui- ironische toon aangeslagen, of zich ervan af gemaakt met verhaaltjes over het productieproces, de cast of de broodjes van de catering. Maar natuurlijk heeft iedere kunstenaar het recht om over zijn werk te zwijgen.

Het kunstwerk zelf staat in perfecte conditie op de dvd. Het beeld is scherp, de van de strip geleende kleuren zijn warm en diep. Volgens een recensent van de dvd-site Digitally Obsessed wijkt de sfeerrijke Dolby 5.1-mix op subtiele wijze af van hetgeen in het filmtheater te horen was: 'For example, when Enid is taking her summer art class for the first time, in the theater, the sound of her sketching is predominant in the mix. On the DVD, the sound is buried so deep I had to blast the volume before I could hear it. On the other hand, I didn't notice muzak playing in the Sidewinder until the DVD, where it was clear in the mix.'

Erg leuk is dat de wilde song 'Jan Pehechaan Hoo' uit het Bollywoodvehikel Gumnaam (1965), waarop hoofpersonage Enid aan het begin van de film uit haar dak gaat, integraal te bekijken en beluisteren valt. Voor de echte Ghost World-fan misschien wel het leukste extra op deze dvd: zo coolless dat het weer cool wordt .

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1. en DTS (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 110 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Universal

advertentie