Popcornhorror

Jeepers Creepers van Victor Salva op dvd

, Kevin Toma

'Met al mijn films lever ik entertainment af,' zegt regisseur Victor Salva op de dvd van zijn laatste productie, Jeepers Creepers. De monsterfilm staat er netjes op en is voorzien van allerhande extra's, die inhoudelijk weinig aan de film toevoegen. Puur entertainment, dus.

Victor Salva's lowbudget horror Jeepers Creepers was vorig jaar voor veel genrefans een verademing. Na alle postmoderne poespas van de Scream- en I Know What You Did Last Summer-series eindelijk weer eens een rechttoe rechtaan monsterfilm waar je flink mee kon griezelen. Vooral de eerste tien minuten, waarin tieners Trish en Darry op een verlaten snelweg achterna gezeten worden door een vuile vrachtwagen, zijn bijzonder effectief. Jammergenoeg verliest de film gaandeweg wat aan vaart, en Salva begaat een grote fout wanneer hij de vleermuisachtige Jeeper een gezicht geeft: ook dit monster is alleen huiveringwekkend zolang het in schaduw en mist gehuld blijft.

De makers van de dvd-uitgave zagen het blijkbaar anders. In de ene extra zie je hoe acteur Jonathan Breck laag voor laag in de demon verandert, in de andere hoe hij aan kabels boven Trish' auto bungelt. Breck praat in een kort interview over zijn kostuum (rubber, make up en contactlenzen) en in een wijselijk verwijderde scène mag hij frontaal in beeld à la Freddy Krueger een heuse oneliner opdissen. Erg verstandig van Universal om voor de interessante, uurlange 'making of' een disclaimer te plaatsen die de toeschouwer voor dergelijke spoilers waarschuwt.

Regisseur Salva vult de commentaartrack vooral met anekdotes over het productieproces, oprechte dankwoordjes aan zo ongeveer de complete cast en crew en zelfs wat kritiek op de dvd-versie: de kleurrijke presentatie houdt volgens Salva soms geen rekening met de opzettelijk lelijke belichting. Zulke kritiek hoor je niet vaak op commentaartracks, maar Salva had beter uitgelegd waarom het monster per se in beeld moest komen.

Salva houdt ook zijn mond over de nauwelijks te negeren homo-subtekst - Jeepers gruwelijke tongzoen met het hoofd van een politieagent en de voorkeur van het monster voor roze jongensondergoed. Dat stilzwijgen zal zeker te maken hebben met Salva's eigen bevlekte levensloop als pedofiel. Die komt logischerwijs ook in de andere extra's nooit aan de orde.

Het gebrek aan inhoudelijke toelichting wijst er nog maar eens op dat Jeepers Creepers ook voor Salva in de eerste plaats een lekkere popcornfilm is, met slechts hier en daar wat meer artistieke pretenties. Een film die ondanks de gruwelijke plot vooral een plezierige kijkervaring moet bieden. Ook in de thuisbioscoop blijkt die bescheiden missie geslaagd, dankzij een scherp (soms net iets de donker) beeld en twee uitstekende geluidmixen (Dolby 5.1. en DTS), die de Jeeper en zijn vrachtwagen door alle hoeken van de kamer jagen.

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1. en DTS (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 90 minuten ( hoofdfilm)
Distributeur: Universal

advertentie