Tykwers liefdesdrama indrukwekkend op dvd

Der Krieger und die Kaiserin: mooie Duitse dubbelschijf

, Kevin Toma

Der Krieger und die Kaiserin is het sprookjesachtige epos dat Tom Tykwer maakte na zijn internationale hit Lola rennt. Een film die een zorgvuldige dvd-uitgave verdient, en dat op eigen bodem ook heeft gekregen.

Beeldformaat: 2.35:1 (anamorphic widescreen)
Audio formaat: Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1 (Duits)
Ondertiteling: Duits / Duits voor doven en slechthorenden
Duur (speelfilm): 130 minuten
Distributie: Warner Home Video (import)

BEELD: 8
GELUID: 8
EXTRA'S: 8

BEELD
Tykwers romantische voorbestemmingsdrama gebruikt de volle breedte van het scherm en een kleurenspectrum van felgroen tot zuiver zwart-wit. De dvd doet volledig recht aan deze stijl, met een kraakhelder en detailrijk beeld in CinemaScope-formaat. De kleuren zijn hier en daar iets te fel uitgevallen, maar dat zou een kenmerk van de oorspronkelijke film kunnen zijn, evenals de incidentele korreligheid. De dvd bestaat uit twee lagen, en de wissel tussen de lagen komt op een wat ongelukkig moment, midden in een scène. Maar die kleine gebreken doen niets af aan de verder ronduit ideale visuele presentatie.

GELUID
Der Krieger und die Kaiserin heeft zo zijn actierijke momenten, maar maakt over het algemeen een bijzonder ingetogen indruk. Dat ligt grotendeels aan de soundtrack, waarop verschillende muziekstijlen elkaar afwisselen in sobere, maar ook spannende composities die alle ruimte laten voor stilte en dialoog. Deze benadering komt op de dvd goed over door de ruisloze Dolby 5.1-mix. Muziek, omgevingsgeluiden en personages overstemmen elkaar nooit . Van verbluffende surround-effecten is geen sprake, maar wanneer nodig wordt het geluid uiterst functioneel over de verschillende kanalen verdeeld en heb je ook door de soundtrack het gevoel midden in Tykwers wereld te zitten

EXTRA'S
Behalve twee enthousiaste audio-commentaren van regisseur Tykwer en crewleden Frank Griebe en Mathilde Bonnefoy, biedt deze dubbeldvd nog een hele lading extra's. Erg interessant is het geïllustreerde gesprek met Tykwer en cutter Mathilde Bonnefoy over de montage van Der Krieger en de verschillende verwijderde scènes. Je merkt dat Bonnefoy voor Tykwer een heus klankbord was tijdens de postproductie en soms haast als een co-regisseur optrad. Samen discussieerden ze uren over de opbouw van de film en sneden uiteindelijk het geheel terug van drie naar twee uur. Daarbij werden heel wat favoriete scènes weggeknipt, die gelukkig integraal te bekijken zijn op deze dvd.

Minstens zo leerzaam zijn de innovatief vormgegeven documentaire over de special effects en de vergelijking tussen Tykwers storyboard en de feitelijke shots. Buiten biografieën van cast en crew, een fotogalerie, de teaser en de trailer bevat het tweede schijfje ook nog een muziekvideo en een korte 'making of' van die videoclip. Bovendien kan de openingscompositie apart beluisterd worden.

Bezitters van een dvd-ROM-speler hebben tenslotte ook nog toegang tot het oorspronkelijke draaiboek. Wat wil een filmliefhbber nog meer? Nu ja, een afzonderlijk muziekkanaal was leuk geweest. Maar daar hebben we de cd voor, zoals deze fijne dvd bijdehand vermeldt.

(noot: In juni komt distributeur A-Film met de Nederlandse dvd-release van deze film. Helaas zonder de extra's van de Duitse versie.)

advertentie