Pieter Verhoeffs Nynke heeft een wat teleurstellende dvd-presentatie gekregen. Het beeld kan er mee door, terwijl het geluid van het hoogste niveau is. Maar de extra's zijn om te huilen, zoals we onderhand wel gewend zijn van Nederlandse dvd-releases.

BEELD: 7
GELUID: 8
EXTRA'S: 4

Voor de enkeling die het nog niet weet: Pieter Verhoeffs Nynke is de biopic van Nynke van Hichtum (1860-1939 ), de vrouw achter 'Afkes tiental' èn de echtgenote van Pieter Jelles Troelstra . Een kostuumdrama dus, vol opgestoken haar, fijnversierde kanten kraagjes en fluweel-gestoffeerde treinbanken.

Zulke priegelige details vragen om een messcherpe dvd-presentatie, maar het anamorfische widescreenbeeld van deze schijf had wat dat betreft toch wat sterker uit kunnen vallen. Het haast drie- dimensionale effect dat sommige dvd's weten te bereiken, deed zich hier niet voor. Niet erg natuurlijk, en eigenlijk moet je pas gaan klagen wanneer het lijkt alsof een videotape aanstaat, wat hier zeker niet het geval is.

Een groter bezwaar is de opvallende korreligheid van enkele scènes. In het gedempte , naar vervlogen tijden zwemende kleurenpalet nemen de bruintinten soms de overhand, en dat zorgt voor flink wat dansende spikkeltjes in de jassen die de personages dragen (zie het bovenstaande screenshot). Bruinloze tegenshots zijn dan weer helder en kalm. Ik kan me niet voorstellen dat de film er op het doek net zo grof en onevenwichtig uitzag.

En nu we toch bij de vergelijking tussen analoog en digitaal zijn aanbeland: Universal heeft blijkbaar niet alle middelen aangewend om de gebruikte kopie schoon te poetsen. Vooral tijdens de eerste scènes wordt de film nogal ontsierd door vuiltjes, krasjes en kabels. Wellicht een pré wanneer je thuis een authentieke bioscoopsfeer probeert op te roepen, maar de gemiddelde dvd-consument verwacht toch een loepzuiver beeld. En terecht. Het geluid daarentegen is van een hoog niveau. De dvd biedt zowel een Dolby Digital- als een DTS-mix, en in beide sporen komen dialoog, muziek en omgevingsgeluiden goed tot hun recht.

Wat valt er tenslotte over de extra 's te vertellen? Het oude verhaal, jammer genoeg. We krijgen de trailer, een ' slideshow' van veertien stills en de trailer van Mariken - ook een Nederlandse film, dus voor dezelfde doelgroep, zal Universal gedacht hebben. Waarom geen begeleidend commentaar van Pieter Verhoeff en/of de hoofdrolspelers? Waarom geen making of? Misschien was er geen geld, maar minstens zo waarschijnlijk is dat men de energie of de tijd niet had om iets speciaals te maken van deze dvd- release. Terwijl Nynke, toch een van de grootste Nederlandse kassuccessen van de laatste jaren, zich daar zo goed voor had geleend.

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 110 min. (hoofdfilm)
Distributie: Universal Pictures