Gefrustreerde lust

L'Imbalsamatore van Matteo Garrone

, Gerhard Busch

Titelheld van Matteo Garrone's psychologische thriller is de 50-jarige dierenopzetter Peppino. Hij meet nauwelijks 1 meter 40, maar is vastberaden om de veel jongere Valerio voor zich te winnen. Neemt hem tegen een veel te hoog salaris aan als protégé in zijn zaak, geeft hem complimentjes, en regelt, als sublimatie van zijn eigen gefrustreerde lust, gewillige vriendinnen. Peppino's plannetje loopt spaak als Valerio verliefd wordt op Deborah. Een wankele driehoeksrelatie ontstaat, die slecht dreigt af te lopen.

Regisseur Garrone (1968) creëert in zijn vierde film zonder noemenswaardige kunstgrepen een dreigende en onheilszwangere sfeer. De spanning zit geheel in de onduidelijke verhoudingen tussen het drietal en de bijna wanhopige verliefdheid van de kleine Peppino, die Garrone dan weer als tragisch, dan weer als villein en levensgevaarlijk neerzet.

Ernesto Mahieux (Peppino) slaagt er prima in de dubbelzinnigheid van zijn personage over te brengen, en het Italiaanse topmodel Valerio Foglia Manzillo speelt Valerio met de juiste mengeling van argeloosheid en geamuseerdheid, een weet zo de ongelijke vriendschap aannemelijk te maken.

L'Imbalsamatore van Matteo Garrone, Pathé, 16.45 uur