Kokosnoten verkopen in Palermo

Respiro van Emanuele Crialese op dvd

, Kevin Toma

De dvd van Respiro bevat twee interessante extra's: een mooie making of en een uitgebreid interview met regisseur Emanuele Crialese. Veel aandacht wordt geschonken aan het feit dat Crialese voor zijn film vooral met amateur-acteurs werkte.

De casting van een film hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tenminste, niet voor een ontspannen man als regisseur Emanuele Crialese. De ene hoofdrolspeler vond hij terwijl hij op het Siciliaanse eiland Lampedusa aan het scenario voor Respiro schreef, in de jongen die dagelijks aan zijn boot werkte. De andere was de jeugdige bediende van een café in Palermo die zijn expresso kwam bezorgen. Voor de vrienden van de jongens stapte hij gewoon een school van Lampedusa binnen, zoals op de dvd te zien valt in de mooie making of. 'Ik zoek een groepje jongens die met een katapult kunnen schieten, en kunnen duiken.' De klas barst los, overal opgestoken armen, en Crialese kan aan de slag.

Verderop in de documentaire worden de vrouwen van het eiland letterlijk op een rijtje gezet, waarna de jongens en de mannen een filmmoeder of -echtgenote mogen uitkiezen. Dat het gros van de cast uit de locale bevolking is samengesteld, heeft er alles mee te maken dat Crialese de verhalen van Lampedusa zo authentiek mogelijk wil navertellen. 'Ik begreep dat het dialect het enige echte en spontane was wat ik van deze mensen zou krijgen,' zegt hij in het uitgebreide interview dat eveneens als extra op de dvd opgenomen. 'Als ze in het Italiaans hadden moeten spelen, was het een ramp geworden.'

Valeria Golino, een van de weinige professionele spelers uit Respiro, bekent in de docu dat ze bij deze aanpak zo haar twijfels had. 'De film heeft honden, kinderen en amateurs, kortom alles waar je als beroeps bij uit de buurt moet blijven. Maar ik ben gewoon in het diepe gesprongen,' voegt ze lachend toe. Halverwege het filmpje zie je haar uitbundig knuffelen met Francesco Casisa, de veertienjarige puber die Crialese uit het café in Palermo plukte en die in Respiro Golino's oudste zoon speelt. ' Die twee waren vanaf hun eerste ontmoeting stapelverliefd op elkaar,' zegt Crialese in het interview.

Aan het eind van de docu staat Casisa gekoelde kokosnoten te verkopen op het strand van Palermo. Eén van de klusjes die hij doet naast zijn baan in het café. Crialese: 'Francesco zei tegen mij: "Er is maar één ding waar ik van hou, en dat is hard werken. Want als ik niet werk, dan krijg ik allemaal gedachten die me in de war brengen."'

Wie zo hard werkt heeft geen tijd om naar de film te gaan. De eerste keer dat de jongen naar de film ging, vertelt Crialese, was de première van Respiro in Cannes.

Beeld: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluid: Dolby 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Distributeur: Homescreen (Cinemien)

advertentie