Meer van hetzelfde

Jackass: The Movie op dvd

, Gerhard Busch

De jongens van Jackass beloofden dat ze in de film zouden laten zien wat er op televisie niet getoond kon worden. En ze hielden woord. Helaas gingen ze op de 'special collector's edition'-dvd van Jackass: The Movie niet nóg een stapje verder.

Nu Jackass: The Movie is uitgebracht op dvd begrijp ik pas dat de titel ironisch bedoeld was. In de eerste van twee commentaartracks legt voorman Johnny Knoxville uit dat de openingssequentie - met zijn allen in een oversized winkelwagentje - een parodie op de gelikte Hollywoodfilm moest zijn. De fans hadden het idee moeten krijgen dat de jongens van Jackass zich aan Hollywood hadden verkocht. Dat het een échte' film, met gespeelde scènes zou worden.

Niet dus. Jackass: The Movie is, afgezien van twee gespeelde scènes aan begin en eind, niets anders dan een 85 minuten durende aflevering van de inmiddels gestopte MTV show, waarin Knoxville en kornuiten zich verkneukelden om elkaars pijn en vernedering.

In de 'film ' konden ze verder gaan dan op televisie, wat gezien de vele pies-, poep-, en kotsgrappen ook gelukt is. Van een dvd zou je verwachten dat ze nóg verder gaan , dat er grappen op staan die zelfs voor de film te ver gingen.

Dat laatste valt tegen. Er is een grap waarin Knoxville een seksspeeltje komt ruilen nadat hij er thuis nepbloed op gesmeerd heeft, maar de rest van de bijna 30 minuten aan 'additional footage' zijn niet schokkender dan wat er uiteindelijk wel in de film kwam.

Dat wil niet zeggen dat de gesneuvelde scènes geen welkome aanvulling zijn. Voor de fan is - nu Jackass niet meer op tv komt - iedere extra minuut een godsgeschenk, en in de meeste gevallen zijn de gesneuvelde scènes even goed als die in de film.

Op de dvd staan ook een kleine zeven minuten aan 'outtakes'. Deze zogenaamde bloopers staan haaks op de grote kracht van Jackass: de spontaniteit van het Jackass-team en de grilligheid van het toeval, die maakt dat de uitkomst van iedere grap onvoorspelbaar is. Iedere suggestie dat de show geregisseerd is, zou daarom vermeden moeten worden , wat de keuze bloopers op te nemen nogal onverstandig maakt.

Het was beter geweest de blik achter de schermen te beperken tot de 25 minuten durende Making of-featurette. Deze was al eerder te zien op MTV, wat verklaart dat hij veel beter is dan de gebruikelijke, inderhaast in elkaar geflanste Making of- featurettes.

Voor de echte die hards zijn er naast al het nieuwe materiaal op de dvd ook twee commentaartracks ingesproken. De eerste door regisseur Jeff Tremaine, cameraman Dimitry Elyashkevich en Johnny Knoxville, nummer twee door de rest van het Jackass-team.

Het commentaar op nummer een is iets informatiever dan de kakofonie van het elkaar overschreeuwende zootje ongeregeld op nummer twee, maar veel stellen beide audiocommentaren niet voor.
Maar wie had ook anders verwacht van een gezelschap dat het toch vooral van de visuele grappen moet hebben?

Beeldformaat: Widescreen, enhanced for 16:9 tvs
Geluidsformaat: Dolby Digital Surround 5.1 (Engels)
Ondertiteling: (oa) Nederlands
Duur: 85 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Paramount Home Entertainment

advertentie