Ook in première

Cinemania; Final Destination 2; Boat Trip

Cinemania van Angela Christlieb en Stephen Kijak
'It's beyond obsession .' De neurose die vijf New Yorkse cinefielen dwingt om zich elke dag onafgebroken van bioscoopzaal naar bioscoopzaal te haasten is ernstig. Een persoonlijk leven en een loopbaan hebben ze lang geleden aan hun filmliefde opgeofferd. Het onderwerp is echter boeiender dan de film. Regisseurs Christlieb en Kijak maakten een chaotische documentaire over de vijf, met veel hoofden die praten over films, hun ervaringen met filmprojectie, bioscoopmedewerkers en hinderlijke popcorneters.
(Jan Pieter Ekker)

Final Destination 2 van David R. Ellis
Indrukwekkende special effects en plagerig uitgestelde schrikeffecten maakten de tiener-horrorfilm Final Destination drie jaar geleden tot een onverwacht succes. De opvolger gaat uit van dezelfde, sterke premisse: de Dood laat niet met zich spotten. Je kunt het lot één keer tarten, maar als het je tijd is, dan ga je. Dat ondervindt een gevarieerde groep mensen die dankzij de voorgevoelens van één van hen op het nippertje ontsnappen aan een verkeersramp. Ze bundelen hun krachten om zo lang mogelijk in leven te blijven. Dat valt niet mee: op hol geslagen keukenapparatuur, dodelijke duiven en razende liften azen op hun kans. Vaardig geregisseerd, aanstekelijk geacteerd en behoorlijk vermakelijk - op een sadistische, bloederige manier.
(Pauline Kleijer)

Boat Trip van Mort Nathan
Dat een Academy Award geen garantie is voor een succesvolle loopbaan blijkt uit de films van Cuba Gooding Jr. Sinds hij in 1997 de beste bijrol-Oscar won voor Jerry Maguire, is hij in steeds slechtere rollen te zien. Boat Trip is een voorlopig dieptepunt. In de komedie proberen Gooding en een vriend aan de vrouw te raken tijdens een Caraïbische cruise, maar ze belanden abusievelijk op een boot vol homoseksuelen . Twee hetero's op een gay cruise - het idee is al flauw, de uitwerking nog ongeïnspireerder. Omringd door stereotiepe nichten, waaronder een verrassende Roger Moore, leeft het tweetal zich uit in obligate wansmaak en kinderachtige slapstick. Gooding valt vier keer in het zwembad. Zijn metgezel doet de opzienbarende ontdekking dat homo's ook mensen zijn.
(David Sneek)

advertentie