Roadmovie voor 5 gekken

Loenatik de moevie van Bobby Eerhart op dvd

, Gerhard Busch

Loenatik de movie, winnaar van de publieksprijs op het afgelopen Nederlands Filmfestival, wordt deze week uitgebracht op dvd. Het is een passend sluitstuk van de VPRO zondagochtendserie, waar niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen naar keken.

De 'moevie', waarin de vijf bewoners van inrichting Zonnedael na een gedwongen verhuizing te maken krijgen met de verschrikkelijk hoofdzuster Hellemans, komt compleet met een handvol extra's en - bij het exemplaar dat wij ter recensie kregen - een audio cd met de muziek van Theo Nijland.

Het menu van de dvd is al even kleurrijk en dwaas als de serie zelf, en de extra's - waaronder 'treelers en tiesers' en beelden van de 'prumjere-party' - mikken op dezelfde eigenzinnige mix van flauwiteiten, drama en humor die we nog kennen van televisie.

Het meest aan het woord in de diverse extra's zijn De Majoor ( Martin van Waardenberg) en Bep Brul ( Karen van Holst Pellekaan), wat voor de hand ligt, omdat zij ook het scenario voor de serie en film schreven.

Mocht iemand stiekem rekenen op een vervolg, dan verwijzen we naar het interviewtje met Van Waardenberg en Van Holst Pellekaan in de korte Achter de schermen-featurette. Op de vraag of de film nu echt het einde is van Zonnedael en de bewoners is het antwoord een bijna opgelucht: JA.

Beeldformaat: Widescreen 16: 9 2.35:1
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1
Duur: 90 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Focus Film Facts/Prime Time Entertainment

advertentie