Te weinig misdaad in Zweden

Kopps van Josef Fares

, Gerhard Busch

Omdat er al jaren geen misdaad is gepleegd in het Zweedse provincieplaatsje Hogbodorna wordt het plaatselijke politiestation opgedoekt. Nog drie maanden en dan staan de agenten op straat. De verslagenheid onder het vriendenclubje is groot, want die hebben zich inmiddels helemaal ingesteld op een hele dag nietsdoen. Hun rest eigenlijk maar één uitweg: zelf de misdaadstatistieken opkrikken.

Voldoende stof voor alweer een nieuwe komedie van de jonge Zweedse maker Josef Fares (1977), die twee jaar geleden met Jalla! Jalla! in Rotterdam bijna de publieksprijs won. Met Kopps maakt hij weer een goede kans, want de vaart is hoog, de humor fris en in de twee jaar na Jalla! Jalla! blijkt wonderkind Fares ook heel aardig met special effects uit de voeten te kunnen (getuige de magistrale Matrix-parodie aan het begin).

De van oorsprong Libanese Fares deed ook voor Kopps weer een beroep op zijn familieleden. Zo speelt broer Fares Fares een van de hoofdrollen en duikt ook zijn vader weer op in een van de bijrollen.

Kopps van Josef Fares, Pathé 5, 14.30 uur