Verder zonder vrouw

Fear X van Nicolas Winding Refn

, Gerhard Busch

Harry is een gebroken man. Zijn zwangere vrouw werd vermoord in dezelfde shopping mall als waar hij beveiligingsbeambte is. Dader onbekend. Obsessief gaat Harry op zoek naar de man die hem zijn toekomst afnam. Frame voor frame bekijkt hij alle bewakingstapes waar hij zijn hand op weet te leggen, maar zonder resultaat. Totdat hij de tape in handen krijgt waarop de moord is vastgelegd.

Fear X is de derde film van de Deen Nicolas Winding Refn (1970), die zeven jaar geleden debuteerde met het verpletterende misdaaddrama Pusher. Voor de fans van Pusher: Fear X is zo'n beetje het tegenovergestelde. Is de held in Pusher agressief en het tempo in de film halsbrekend hoog, Harry heeft al zijn verdriet geïnternaliseerd en het tempo van Fear X is uitgesproken traag. Veel verstilde totalen, dromerige sequenties en ingehouden dialogen.

Het is in alle asgrauwe somberheid wel even doorbijten soms, maar gelukkig had Refn de beschikking over een aantal belangrijke troeven: Harry wordt gespeeld door John Turturro, de atmosferische score werd deels gecomponeerd door Brian Eno, en Refn schreef het scenario samen met niemand minder dan cultauteur Hubert Selby Jr ( Requiem for a Dream).

Voetnoot: Nadat Fear X - tamelijk abrupt - is afgelopen, blijkt dat hij is opgedragen aan Helge Refn. De relatie met de regisseur konden we niet achterhalen, maar het ligt voor de hand dat dat zijn vrouw is. Of meer waarschijnlijk: was.

Fear X, Schouwburg Grote Zaal, 17. 00 uur