Wat niet veel mensen weten: Duck Soup (1933), schoolvoorbeeld van de anarchistische humor van The Marx Brothers, flopte destijds genadeloos. De variété-broers Julius (Groucho), Adolph (Harpo) en Leonard (Chico) Marx vreesden voor het einde van hun korte filmcarrière. Groucho dacht er zelfs over zijn broers te verlaten en voor zichzelf te beginnen.

En toen speelde Chico een spelletje bridge met producer Irving J. Thalberg, het wonderkind van MGM. De Marx Brothers hadden vijf films gemaakt voor Paramount, waaronder Monkey Business, Animal Crackers en Duck Soup, die feitelijk weinig meer waren dan verfilmingen van hun succesvolle theatershows. Thalberg dacht dat de anarchistische humor van de broers beter tot hun recht zou komen in een meer gestructureerd verhaal en lokte de broers naar MGM. De eerste contacten werden gelegd bij het partijtje bridge.

Het was de tweede keer dat een spelletje kaart een belangrijke rol zou spelen in de carrière van de broers. Hun toneelnamen kregen ze immers in 1914 tijdens een avondje poker met komiek Art Fisher, een praatjesmaker die iedereen bij hem aan tafel van bijnamen voorzag. Groucho omdat Julius altijd zo zat te mopperen; Harpo omdat Adolph de harp speelde, en Chico omdat Leonard altijd achter de meiden ('chicks') aan zat. Chico spreek je dan ook uit als 'chick-o' en niet als 'cheek-o'.

De eerste film voor MGM was A Night at the Opera, dat twee jaar na het fiasco van Duck Soup uitkwam en een glorieuze comeback betekende. Het werd hun best bezochte film, op de voet gevolgd door A Day at the Races, dat twee jaar later uitkwam.

In de luxe box-set The Marx Brothers Collectie, die Warner Brothers onlangs uitbracht, veel aandacht voor de rol die Thalberg in het succes van de Marx Brothers speelde. Het komt terug in de twee commentaartracks (van schrijver Glenn Mitchell op A Day at the Races en van filmrecensent Leonard Maltin op A Night at the Opera) en in de twee specials 'On Your Marx, get set, go!' en ' Remarks on Marx' die speciaal voor de dvd's werden gemaakt.

Inde box verder opvallend weinig extra materiaal over de Marx Brothers. Bij de vier andere films in de box: A Night at Casablanca, Go West, At the Circus en The Big Store, geen commentaartracks of specials, wel veel korte filmpjes en tekenfilms uit de jaren dertig, dat Warner op de dvd's zette om de sfeer van het bioscoopbezoek in die tijd op te roepen.

Het is voor het eerste dat al deze films op dvd verschijnen, en Warner heeft er duidelijk werk van gemaakt. Het beeld is zo goed als je wensen kan van films van ongeveer 70 jaar oud, net als het geluid. Opvallend is wel dat - in tegenstelling tot de Marx Brothers collectie in de VS - de film Room Service niet wordt meegeleverd (al staat het wel op de box) en dat de films A Night at the Opera en A Day at the Races niet afzonderlijk verkrijgbaar zijn.

Warner, gevraagd naar de reden voor beide omissies: 'Roomservice staat ten onrechte vermeld, deze komt niet uit. En de titels komen ook niet los uit. Het is in ieder geval niet gepland. Het waarom kunnen we helaas niet geven, want er is geen specifieke reden voor.'

Beeldformaat: 1.37:1
Geluidsformaat: 1.0 Mono
Ondertiteling: (oa) Nederlands
Duur: 87 min (A Night at the Opera), 105 min (A Day at the Races), 80 min (The Big Store), 83 min (At the Circus), 77 min (Go West), 81 min (A Night in Casablanca)
Distributeur: Warner Home Video