Gefilmd met gevaar voor eigen leven

Kees de Jongen van André van Duren op dvd

, Gerhard Busch

'Liever een brave regisseur, dan een dode regisseur,' zegt regisseur André van Duren in de commentaartrack op de dvd van Kees de Jongen.

Hij reageert daarmee op de kritiek dat zijn verfilming te slaafs zou zijn aan het beroemde boek van Theo Thijssen. 'Maar als ik het boek zou hebben verkracht , was ik met een blok beton aan mijn been zo de Prinsengracht in gesmeten,' zo was de regisseur in een anonieme brief verzekerd.

Van Duren laveert in zijn onderhoudende commentaar tussen verdediging (tegen de recensies, die welwillend en toch ook behoorlijk kritisch waren) en trots. Trots op de fraaie computereffecten, de vele keuzes - visueel en inhoudelijk - die hij heeft gemaakt, en de prestaties van de acteurs. Tijdens in zijn ogen bijzonder goed geacteerde scènes houdt hij even respectvol zijn mond.

Het commentaar - dat goed voorbereid lijkt - heeft de juiste mengeling van vaktechnische informatie en anekdotes. Leuk detail is bijvoorbeeld dat de klas van Kees en Rosa uitsluitend bestaat uit kinderen die auditie hadden gedaan voor de rollen van Kees en Rosa. Als je er op gaat letten is het inderdaad opvallend hoe de kinderen allemaal op elkaar lijken.

De commentaartrack is onderdeel van een bijzonder complete dvd. Die verder bestaat uit een drietal trailers, een handvol weggelaten scènes, uitgebreide aandacht voor de special effects, een enthousiasmerende Making of-featurette en de 25 minuten durende special Terug in de tijd met Kees de Jongen.

In de laatste vertelt Henk Spaan ('ik heb Kees de jongen meer dan tien keer gelezen, en elke keer weer moest ik huilen') over Thijssen, de filmproductie, en gaat hij met acteur Theo Maassen (de vader van Kees) terug naar diens lagere school. Hoe onderhoudend dat laatste onderdeel ook is, met de film heeft het maar bar weinig te maken.

Liever hadden we iets meer gezien en gehoord van Ruud Feltkamp en Hannah Cheney , de acteurs die uiteindelijk Kees en Rosa mochten spelen. Immers: 'Je hebt Romeo en Julia, Willem-Alexander en Maxima, maar het mooiste liefdespaar dat ik ken zijn Kees de Jongen en Rosa Overbeek.' Aldus Spaan.

Een kleine kanttekening tot slot: Van Duren belooft in de commentaartrack dat op de dvd ook een aantal bloopers zullen staan, maar die konden we niet vinden. Halverwege het commentaar vraagt de regisseur iedereen die zo ver is gekomen ('vast niet meer dan een stuk of tien') een email te sturen naar duren008@wxs.nl. Een goede gelegenheid om gelijk even te vragen waar de bloopers zijn gebleven.

Beeldformaat: 16:9 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5 .1; DTS 5.1
Ondertiteling: Engels
Duur: 95 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: UIP

advertentie