Zonder Indie-regisseur Richard Linklater was het Jack Black-vehikel School of Rock ongetwijfeld bezweken onder het gewicht van de kogelronde komiek . Dat is tenminste het beeld dat oprijst uit de talloze extra's op de special collector's edition van de film.

Als mensen zichzelf bijnamen gaan geven, weet je dat er ego's knellen. In de extra: Lessons Learnt on School of Rock spreekt acteur Jack Black in de derde persoon over zichzelf als Jables. Alsof hij het niet over zichzelf, maar over een ander heeft.

En misschien is dat ook wel zo. Is Jables voor hem Jack Black de acteur; heel iemand anders dan Jack Black de mens. Wie zal het zeggen. De komiek zelf zeker niet, want niets van wat hij zegt kan je serieus nemen. Zoveel wordt na de het bekijken van alle extra's op de special collector's edition van School of Rock wel duidelijk .

We zien Black in de Lessons Learnt-extra, zijn getuige van zijn openlijke smeekbede aan Led Zeppelin voor het gebruik van Immigrant Song (wat lukte, want de song zit in de film), volgen hem tijdens een MTV-dagboek, en horen hem - samen met regisseur Richard Linklater - op een commentaartrack. En geen moment is hij serieus.

Black kan heel grappig zijn (zie zijn bijrol in High Fidelity), maar ook heel plat en vervelend (zie het MTV-dagboek). Net als Jim Carrey en Adam Sandler is hij een alles-of-niets komiek. Geef ze de vrije hand en het wordt een zootje, maar gebruik hun energie op de juiste manier en je hebt Punch-Drunk Love of Man on the Moon.

Het is ongetwijfeld de verdienste van Richard Linklater (Dazed and Confused, Tape, Waking Life) dat ' Jables' in School of Rock zo goed tot zijn recht komt.

Een proeve van die samenwerking is de commentaartrack. Black kan niet anders dan lollig doen, maar zwijgt gepast als Linklater het over casting, regie en de druk van het maken van een grote studiofilm heeft. Linklater op zijn beurt laat Black zo veel mogelijk begaan, tot hij iets hoort wat hij interessant genoeg vindt om op te reageren.

Zo moet het er ook op de set aan toegegaan zijn. Black doet duizend-en-een kunstjes en Linklater kiest degene die het best in zijn visie van de film past. Hoezeer Linklater zijn stempel op de door Mike White geschreven film drukte blijkt ook uit de manier waarop hij de montage van de film beschrijft. Voor hem is de montage het zelfde als 'subtly rewriting the film'.

Voor het contingent jeugdige fans van de film zit er op de School of Rock- dvd ook een commentaartrack met zeven (!) van de jonge acteurs (vooral de jongens aan het woord, veel geiten en ginnegappen, halverwege de film een boerwedstrijd) en een videodagboek van de kids dat ze maakten tijdens de première van de film op het filmfestival van Toronto.

Groot pluspunt: de extra's (inclusief commentaartracks) zijn Engels ondertiteld.

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital Surround 5.1 en 2.0 (Engels)
Ondertiteling: onder meer Nederlands
Duur: 105 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Paramount Home Entertainment