Meer dan zomaar een vechtfilm

Hero van Zhang Yimou op dvd

, Gerhard Busch

Het hoesje van de Special Double Disc Collector's Edition van Zhang Yimou's Hero laat er geen twijfel over bestaan wie volgens distributeur Dutch Film Works (DFW) de dvd in de collectie moet opnemen: de liefhebbers van het martial arts-genre.

Even groot als de titel van de film staat de naam van hoofdrolspeler en actieheld Jet Li afgebeeld. Hoewel Wong Kar-Wai- acteur Tony Leung een van de vier belangrijke bijrollen vertolkt en op de hoesfoto te zien is, wordt zijn naam niet eens vermeld. Wel die van actieheld Donnie Yen, die in de film een veel kleinere rol speelt.

DFW's boodschap is duidelijk: Hero is een Oosterse vechtfilm. Dat klopt ook, maar het epische Hero, van Vijfde Generatie-filmer Zhang Yimou, is veel meer. De film bleek - net als Ang Lee's Crouching Tiger, Hidden Dragon - zowel fans van de vechtfilm als bezoekers van de arthouse aan te spreken.

Toch zal die laatste groep weinig interessante extra's aantreffen op de dubbel-dvd van Hero. Er staat een adequate Making of-special op van 25 minuten en nog wat andere kleine extra's, maar de belangrijkste bonus is het Jet Li-vehikel Last Hero in China uit 1993.

Op zich een prachtige toevoeging: een complete film, maar duidelijk gericht op de fans van het genre. Het kluchtige Last Hero verschilt op zo veel niveau's van Hero (ambitie, toon, acteerwerk, etc) dat maar weinig liefhebbers van de ' serieuze film' deze film zullen uitzitten.

Er waren andere extra's denkbaar. Waar is bijvoorbeeld de 11 minuten langere Chinese versie van de film ? Op de dvd staat alleen de Amerikaanse, door Miramax uitgebrachte en door Tarantino omarmde versie van 96 minuten. En dat terwijl DFW eerder bij de uitgave van Shaolin Soccer wel de Chinese én Amerikaanse versie op de dvd aanbood.

Mourice Plusquin, marketing manager van DFW, legt uit: 'Dat had alles te maken met beschikbaarheid. We wilden de dvd uitbrengen rond de release van de film in de Verenigde Staten (waar de film enige weken op 1 heeft gestaan- GB) en kregen de contracten voor de Chinese versie niet op tijd getekend.'

Hero is inmiddels zowel op een enkele disc als op deze luxe dubbeldvd uitgebracht, en toch is de kans groot dat ook de Chinese versie nog op dvd wordt uitgebracht. Plusquin: 'Ik schat die kans op zo'n 80%. Reken op begin volgend jaar.'

Beeldformaat: 2.35:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat : Dolby Digital 5.1; DTS 5.1
Ondertiteling: (oa) Nederlands
Duur: 96 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Dutch Film Works

advertentie