'We leven in een tijd waarin films meer en meer commerciële producten worden. Een van de laatste bastions waar nog artistieke vrijheid heerst is de korte film, en alleen al om die reden is de korte film iets om te koesteren.' Dat zegt de Spaanse regisseur Juan Solanas op de dvd Cinema16: European Short Films.

De Europese versie van Cinema16 is een vervolg op de dvd Cinema16: British Short Films. Beide zijn geproduceerd en samengesteld door Luke Morris. Het is een zondermeer lovenswaardig initiatief om de korte film eens op een andere manier dan op een festival onder de aandacht te brengen. Maar of het een groot, of zelfs maar commercieel groot genoeg publiek zal aanspreken is de vraag.

Aan de filmpjes zelf ligt het niet. Op Cinema16: European Short Films staan eindexamenfilms van beroemde regisseurs als Lars von Trier en Krzysztof Kieslowski, prijswinnende films van Anders Thomas Jensen en Virgil Widrich, en kort werk van onder meer Lukas Moodysson, Jean-Luc Godard, Roy Andersson, Patrice Leconte en Peter Mullan.

Solanas, die zelf het prachtige en poëtische L'homme sans tête maakte, heeft gelijk als hij het experiment en het kunstzinnige in de korte film prijst. Vrijwel alle films op de dvd (de minder geslaagde werkjes van Jan Kounen en Tom Tykwer even buiten beschouwing gelaten) bewijzen dat gelijk. Maar is Cinema 16 daarmee ook een interessante dvd?

Voor filmstudenten zeker. Elke korte film is ook te bekijken met commentaar van de maker, of in geval van overlijden (Kieslowski) van een kenner. Daarmee is de dvd niet alleen een introductie op het fenomeen korte film, maar tevens een staalkaart van de Europese cinema (onder wie - even afgezien van de Franse Hollander Kounen - geen Nederlanders).

Of de geïnteresseerde leek iets met de dvd kan valt te betwijfelen. De films zijn intrigerend, spannend, grappig, aangrijpend, poëtisch, verwarrend en vul verder zelf maar in, maar leveren door de uiteenlopendheid in stijlen en emoties een schizofrene kijkervaring op. De 'gewone filmliefhebber' is wellicht beter bediend als de korte films zouden worden opgenomen op luxe dvd-uitgaven van speelfilms van de makers in kwestie.

De 16 korte films op een rij:
Bara prata lite (Talk) - Lukas Moodysson (Zweden)
Le batteur du Boléro - Patrice Leconte (Frankrijk)
Charlotte et Véronique, ou tous les garçons s' appellent Patrick - Jean-Luc Godard (Frankrijk)
Copy Shop - Virgil Widrich (Oostenrijk)
Epilog - Tom Tykwer (Duitsland)
Fridge - Peter Mullan (Schotland)
Il giorna della prima di Close-up - Nanni Moretti (Italië)
Gisèle Kérozène - Jan Kounen (Nederland/Frankrijk)
Härlig är Jorden - Roy Andersson (Zweden)
L'homme sans tête - Juan Solanas (Spanje)
Koncert Zyczen - Krzysztof Kieslowski (Polen)
My wrongs #8245-8249 & 117 - Chris Morris (Engeland)
Nocturne - Lars von Trier (Denemarken)
El secdleto de la tlompeta - Javier Fesser (Spanje)
Valgaften - Anders Thomas Jensen (Denemarken)
Jabberwocky - Jan Svankmajer (Tsjechië)

Beeldformaat: 1.85 (anamorphic widescreen) en 1.33:1
Ondertiteling: (oa) Nederlands (commentaartracks zijn in Engels of Engels ondertiteld)
Duur: 210 minuten (16 korte films)
Distributeur: Cinema16