Creatief hergebruik

0605 van Theo van Gogh op dvd

, Gerhard Busch

Het is onmogelijk de '2 dvd special edition' van Theo van Goghs 0605 te bekijken zonder de hele tijd aan De Moord te moeten denken. De bedoeling van de film was natuurlijk dat we aan de moord op Pim Fortuyn zouden denken, maar dat werd uiteindelijk de moord op Van Gogh.

Op de dvd staat een zeven minuten durende impressie van de premièreparty op 12 december 2004 (Van Gogh werd vermoord op 2 november). Tijdens die 'party' mag hoofdrolspeelster Tara Elders vertellen welke vraag haar het meest gesteld is. Dat blijkt, vanzelfsprekend, hoe het is om de film zonder de maker te moeten zien. Meest gegeven antwoord: Kut.

Tijdens het afspelen van de hele ris extra's krijg je als kijker een zelfde gevoel. Als je in The Making Of-special Theo van Gogh hoort zeggen dat hij zo graag nog eens een komedie met Georgina Verbaan zou maken, omdat hij vindt dat ze zo getalenteerd is, rest de pijnlijke constatering dat die film er nooit zal komen. Kut.

Van Goghs laatste speelfilm is 0605. Dat staat vast. Video/Filmexpress eerde de maker met eerder genoemde dubbel dvd. Op die dubbeldvd staan uren extra materiaal, maar... het is wel materiaal dat we zo goed als allemaal al kennen. Het is creatief hergebruik. De Making Of-special en een handvol videodagboeken waren (en zijn nog steeds) te vinden op www.0605defilm.nl, en ook de twee interviews die Van Gogh met Fortuyn hield voor Van Goghs Zondag werden eerder uitgezonden (eind 2001 door Veronica).

De interviews worden er overigens niet minder interessant door. En als je Fortuyn zich ziet opwinden over de 'idiote sfeer van de lange tenen' in Nederland, vallen de twee moorden - die op Fortuyn zelf én die op Van Gogh tweeëneenhalf jaar later - ineens samen.

Op de bonusdvd ook een drietal weggelaten scènes (met of zonder commentaar van producent Gijs van de Westelaken en editor Merel Notten), een fotogalerij en twee Easter Eggs. Die paaseitjes (= verstopte extra's) zijn te vinden door in het hoofdmenu te klikken in de titel en op een van de knoppen van de camera. Ze stellen overigens niet veel voor.

Op het hoesje wordt ons ook nog een interview met hoofdrolspelers Thijs Römer en Tara Elders beloofd, maar dat blijkt onvindbaar.

Het interview ging op het laatste moment niet door, melden ze bij distributeur Video/ Filmexpress, waar ze schrikken van de vraag. Excuses, want die tekst had natuurlijk van het hoesje gehaald moeten worden. Excuses aanvaard, al hadden we ons in de geest van Van Gogh natuurlijk buitensporig kwaad moeten maken.

Beeldformaat: 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 en 5.1
Ondertiteling: Nederlands en Engels
Duur: 117 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Video/Filmexpress

advertentie