Het is leuk om sexy te zijn

Mysterious Skin van Gregg Araki op dvd

, Gerhard Busch

Een van de beste films die niemand zag was Mysterious Skin van Gregg Araki. De film is ook niet makkelijk te verkopen. Als het onderwerp - pedofilie en de traumatische gevolgen van seksueel misbruik - de bezoeker al niet afschrikt, dan is het wel de regisseur. Araki is het boegbeeld van de Amerikaanse 'gay cinema', bekend van rauwe, nihilistische werkjes als Nowhere en Totally F***ed Up.

In Mysterious Skin behandelt Araki vertrouwde thema's, maar hij doet dat op een manier die nieuw voor hem is. Met begrip en sympathie. Het grote verschil met zijn voorgaande films is dat hij het verhaal van Mysterious Skin niet zelf verzon. De film is gebaseerd op het deels autobiografische boek van Scott Heim. 'Ik moest huilen toen ik dat boek las,' bekent Araki in de korte featurette op de dvd van Mysteriuos Skin.

Daarin zegt hij ook - zonder valse bescheidenheid - dat de film het onderwerp overstijgt. Dat Mysterious Skin gaat over het verwerken van ongeacht welke traumatische gebeurtenis uit je jeugd. En dat iedere ouder de kwetsbaarheid van de kinderen zal herkennen.

Opvallend aan die featurette, waarin ook de twee jeugdige hoofdrolspelers Joseph-Gorden Levitt en Brady Corbet aan het woord komen, is de parallel tussen het personage dat Levitt speelt en de acteur zelf . Levitt speelt Neil, een jongen die na op zijn achtste misbruikt te zijn door zijn honkbalcoach, de jeugdprostitutie is ingegaan. De honkbalcoach heeft hij nooit veroordeeld, sterker nog, Neil, kind van een alleenstaande, alcoholische moeder heeft de man zelfs geïdealiseerd. De coach had tenminste aandacht voor hem!

In dit licht is het opvallend, misschien zelfs verontrustend, dat we Levitt over Araki horen zwijmelen: 'Ik vind mezelf helemaal niet sexy. Maar ik ben Gregg eeuwig dankbaar dat hij dat wel zo zag. Het is leuk om sexy te zijn!'

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 en 5.1 (Engels)
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Duur: 99 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Total Film

advertentie