James Bond is een drugsdealer

Layer Cake van Matthew Vaughn op dvd

, Gerhard Busch

Matthew Vaughn werd bekend door de films die hij voor Guy Ritchie ( Lock Stock and Two Smoking Barrels, Snatch) produceerde. De misdaadfilm Layer Cake was aanvankelijk ook voor Ritchie bedoeld, maar omdat Ritchie druk bezig was zijn reputatie te grabbel te gooien (met Swept Away), besloot Vaughn de film zelf maar te regisseren.

Het is duidelijk waarom Layer Cake voor Ritchie geschreven was. Het handelt over de Britse onderwereld, heeft minstens een dozijn kleurrijke personages, mixt humor met geweld, en is gemaakt voor en door de 'lads'. Maar Vaughn is geen Ritchie, en dat is in dit geval een groot voordeel.

Vaughn doseert beter. Er zijn ingenieuze shots ( bijvoorbeeld die waarin door een glazen tafel naar boven geschoten wordt), de humor is subtieler en het geweld wordt vooral gesuggereerd. Bovendien is de plot veel ingewikkelder. Zelfs zo complex dat het nauwelijks na te vertellen valt.

In de commentaartrack op de dvd van Layer Cake vertellen Vaughn en schrijver J.J. Connolly dat het eerste script 400 pagina's lang was (wat een film van vier uur zou opleveren!). Daar werd meer dan de helft uit gehakt, maar het gevolg is wel dat er in Layer Cake erg veel gesproken en uitgelegd wordt.

Het is het enige minpuntje in een film waarin het tempo hoog ligt, de ontwikkelingen niet te voorspellen zijn en het acteren van hoog niveau is. Daniel Craig, de blonde, blauwogige acteur die James Bond gaat spelen, is XXXX ( zo staat hij op de aftiteling, zijn echte naam wordt nooit genoemd), een drugsdealer die voldoende heeft verdiend en er uit wil stappen.

Craig, de afgelopen jaren nadrukkelijk aanwezig in films als Enduring Love en The Mother , is het koele en zelfverzekerde middelpunt van de film, en lijkt in Layer Cake al warm te draaien voor de rol van James Bond. Het is jammer dat het nieuws dat Craig 007 ging spelen nog niet bekend was toen de film eerder dit jaar in Engeland werd uitgebracht. Het had Layer Cake ongetwijfeld een steuntje in de rug gegeven. Nu verdween de film even geruisloos uit de bioscopen als hij gekomen was. Met als gevolg dat hij nooit in Nederland is uitgebracht.

Gelukkig is er nu een prima dvd (met oa commentaartrack, interviews, making of en twee alternatieve eindes) om dat gemis goed te maken.

Beeldformaat: 16x9
Dolby: Engels 5.1
Ondertiteling: oa Nederlands, Turks
Lengte (hoofdfilm): 101 minuten
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment

advertentie