Uniek universum

The Life Aquatic with Steve Zissou op dvd

, Gerhard Busch

'Het uitbundige plaatjesboek The Life Aquatic with Steve Zissou is een nieuw hoogtepunt in Wes Andersons volstrekt eigen oeuvre over vaders en zonen,' schreef de Volkskrant toen de de film in Nederland in première ging.

Wes Anderson zelf wil daar, getuige de commentaartrack op de dvd van The Life Aquatic, graag iets aan toevoegen. De film gaat inderdaad over vaders, maar meer nog over vaderfiguren.

Zoals Jacques Cousteau, de diepzeeduiker die model stond voor titelheld Steve Zissou, en ook Bill Murray, de acteur die Zissou speelt, surrogaatvaders zijn geweest voor Anderson.

De nu 36- jarige Anderson maakte drie van zijn vier films met jeugdheld Murray (naast The Life Aquatic ook nog Rushmore en The Royal Tenenbaums) en schreef de rol van Zissou met de acteur in gedachten.

Anderson sprak de commentaartrack in samen met co-scenarist Noah Baumbach, en koos als locatie hetzelfde New Yorkse restaurant waar het tweetal het scenario schreef. Een aardige vondst, maar in de praktijk nogal lastig. Het geroezemoes van de andere gasten, en vooral het geluid van de kopjes en lepeltjes dringen zich regelmatig hinderlijk op de voorgrond. Gelukkig is de commentaartrack ondertiteld, iets wat nog veel te weinig gebeurt op dvd's.

Naast de commentaartrack - informatief, maar soms té informatief - staan er op de door Buena Vista uitgebrachte dvd ook een korte featurette (15 minuten, beter dan gemiddeld) en een handvol weggelaten scènes.

Wie nog meer wil weten over het unieke universum van Wes Anderson moet op zoek naar de speciale dubbel-dvd die in de VS werd uitgebracht op het Criterionlabel. Hoogtepunt op deze uitgave - waarop ook alle boven beschreven extra's staan - is de ruim 50 minuten durende documentaire This is an Adventure van onder meer documentaire-grootmeester Albert Maysles. En niet te vergeten de 10 videoclips met de Braziliaan Seu Jorge, waarin we zien hoe hij in het Portugees vertaalde liedjes van David Bowie zingt.

Beeldformaat: 2.35:1 ( anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital Surround 5.1 (Engels/ Frans)
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Duur: 114 minuten (hoofdfilm )
Distributeur: Buena Vista Home Entertainment

advertentie