De geur van Vogons

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Garth Jennings op dvd

, Gerhard Busch

'We konden het Vogon-toilet bijna ruiken,' zegt acteur Martin Freeman ergens in de commentaartrack op de dvd van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy . Het is niet de eerste keer dat Freeman het heeft over de tegendraadse aanpak van regisseur Garth Jennings. Die wilde in zijn film liever poppen uit de Jim Henson-studio (de bedenkers van de Muppets), dan de in sf-films inmiddels onvermijdelijke CGI (computer generated images).

Het voordeel van poppen is dat de acteurs niet tegenover een blauw scherm hoeven te acteren ( zoals bij CGI), maar op een echte set staan, tegenover echte wezens. Voor tv- acteur Freeman (Tim in de comedyserie The Office), een grote hulp, want dit was zijn eerste grote filmrol. 'En als de Vogons zo dicht bij je staan, moet je wel reageren. Anders doe je maar wat en moet je zes maanden wachten voordat je kan zien wie er nou eigenlijk tegenover je stond.'

Opvallend genoeg is er op de dvd afgezien van een handvol referenties in de twee (!) commentaartracks, weinig aandacht voor de technische kant van de film. Of voor de geniale voorbeelden uit het liftershandboek, die werden ontwikkeld door een bedrijfje dat Shynola heet.

Het bonusmateriaal beperkt zich tot een korte, nogal standaard Making of (9 minuten), wat weggelaten scènes, een sing-a-long van het openingsnummer 'So long, and thanks for all the fish' en de twee eerder genoemde commentaartracks.

Wie vooral inhoudelijke informatie wil, kan beter luisteren naar de tweede commentaartrack, die werd ingesproken door uitvoerend producent Robbie Stamp en Sean Solle, vriend en collega van de in 2001 overleden Douglas Adams, bedenker van de Hitchhiker-boeken, -radiohoorspelen en - televisieserie.

Maar de leukste commentaartrack is zonder twijfel die met regisseur Jennings, producent Nick Goldsmith en acteurs Martin Freeman en Bill Nighy. Het viertal haalt met veel plezier herinneringen aan de opnamen op en ziet de film met ongespeeld genoegen nog eens terug.

Beeldformaat: 2.35:1
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels); DTS 5.1 (Frans)
Ondertiteling : Engels, Frans en Nederlands
Duur: 104 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Buena Vista Home Entertainment

advertentie