Grappig en grim-realistisch

Transamerica op dvd

, Gerhard Busch

Schrijver/regisseur Duncan Tucker doet op de dvd van Transamerica of hij maar weinig begrijpt van alle ophef over zijn debuutfilm. Voor hem is de film - over Bree, voorheen Stanley, een transseksueel die een paar dagen voor de geslachtsoperatie hoort dat hij/zij een tienerzoon heeft - 'een ouderwetse familiefilm over volwassen worden.'

Ja ja. Transamerica gaat misschien over volwassen worden, over ontdekken wie je bent, maar als de onafhankelijk geproduceerde film inderdaad een ouderwetse familiefilm was geweest, had Tucker nooit zoveel moeite gehad een distributeur te vinden, en zou de film ook vast niet zo veel aandacht hebben gekregen.

Transamerica is zowel grappig als grim-realistisch. Precies die redenen waarom Hollywood aanvankelijk niet van plan was er zijn vingers aan te branden (lees: er geld in te stoppen). Te duister en te campy voor een groot publiek.

Staande ovaties op filmfestivals, de betrokkenheid van acteur William H. Macy (als executive-producer), en jubelrecensies in de vakbladen Variety en Hollywood Reporter, deden de stemming omslaan. En de opvallende transformatie van Desperate Housewives-actrice Felicity Huffman in de onooglijke Bree hield de media nog maanden bezig.

Huffman kreeg voor haar rol een Golden Globe en een Oscarnominatie, en daar valt eigenlijk weinig op af te dingen. Ondanks alle maniertjes ('Ik leende het loopje van die, de armbewegingen van die, en dat met die handen van weer een ander') maakte ze van Bree een echt en eerlijk personage , dat erin slaagt te ontroeren.

Acteur Macy (op de dvd steeds Bill genoemd) zou volgens Tucker over Bree gezegd hebben: 'In het begin van de film is Bree spuuglelijk, maar aan het eind van de film hield ik van haar met heel mijn hart.'

Op de dvd is, naast een commentaartrack van Tucker en twee interviews met Tucker en hoofdrolspelers Huffman en Kevin Zegers, ook aandacht voor country-icoon Dolly Parton, die uitlegt dat de titelsong Travellin' thru, waarvoor ze genomineerd werd voor een Oscar, werd geschreven en opgenomen in twee dagen. Parton: 'Soms vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.' En dat geldt natuurlijk ook voor de film, die eerst geen distributeur kon vinden, en vervolgens de wereld veroverde.

Beeldformaat: 16:9 anamorphic
Extra's: Commentaartrack van Duncan Tucker (niet ondertiteld); interview met Tucker en Felicity Huffman (19 min.); interview met Tucker en Kevin Zegers (10 min.); bloopers (4 min.); videoclip Dolly Parton Travellin' thru (5 min.); Achter de schermen bij Dolly Parton (4 min.)
Geluidsformaat: Dolby Digital Surround 5.1
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Duur: 99 minuten ( hoofdfilm)
Distributeur: A-Film

advertentie