Kluchtig en karikaturaal

Nederlands voor Beginners van Urszula Antoniak

, Gerhard Busch

'Auto is Nederlands. En als je Engels praat moet je met de fiets.' De door Marcel Hensema gespeelde echtgenoot van de Poolse Alina haakt moeiteloos aan bij de tijdgeest. En die schrijft voor dat Nederlanders zich betuttelend en belerend opstellen tegenover buitenlanders. Ze willen er toch bij horen, nou dan passen ze zich maar aan ook!

De hoog opgeleide Alina (gespeeld door Emmy Abrahamson) laat het zich aanleunen. Ze heeft immers een rijke echtgenoot en een mooi huis (met zwembad !), en is wel tevreden zo. De inburgeringscursus die ze volgt neemt ze niet serieus, en de schreeuw om hulp van een van haar medecursisten, de Afrikaanse Lula (Fama Diop), wil ze niet horen.

Maar als haar man zijn goed betaalde baan kwijtraakt en Alina zelf geld moet zien te verdienen, wordt het tijd haar prioriteiten bij te stellen..

Nederlands voor Beginners is een soms scherpe tragikomedie van de zelf in Polen geboren Urszula Antoniak (die ook het scenario schreef). Maar net als in Antoniaks vorige film, De Bijlmer Odyssee, plaatst de regisseur kluchtige elementen in het verder realistische verhaal, waardoor de toon van de film onevenwichtig wordt.

Alina's man, de obscene broer van haar cursusleidster, en de geitenwolle cursusleidster zelf zijn karikaturen, geen personages. En Antoniak slaagt er niet in het drietal in een geloofwaardig verhaal over integratie en identiteit te persen.

advertentie