Toen scenarioschrijver Gerard Soeteman een jaar of vijf geleden Paul Verhoeven opbelde met de verlossende woorden: 'We zitten met de verkeerde hoofdpersoon te stuntelen. Zwartboek moet eigenlijk het verhaal worden van dat meisje; Ellis,' kwam er pas schot in de oorlogsfilm die Verhoeven al sinds Soldaat van Oranje wilde maken.

Op de commentaartrack van de dvd vertelt de regisseur dat het niet opschoot. Ze kregen het niet voor elkaar het verhaal overtuigend te krijgen met de schippersjongen, gespeeld door Michiel Huisman, als sleutelpersoon. Met Ellis in de hoofdrol zouden ze eindelijk geloofwaardig het Duitse hoofdkwartier binnen kunnen dringen door gebruik te maken van haar seksualiteit.

En of Verhoeven en Soeteman gebruik maakten van Ellis' seksualiteit. Verhoeven laat zijn actrices graag uit de kleren gaan en Carice van Houten moest er heel wat keren aan geloven. Bij de limited edition is een boekje gevoegd met vijf scènes uit het script van Zwartboek, voorzien van Verhoevens persoonlijke krabbels en tekeningen. Vooral zijn aanwijzingen bij het hoofdstukje 'Ellis en Müntze in de slaapkamer' zijn opvallend gedetailleerd geïllustreerd. Met welke hand Müntze Ellis' borsten zal strelen, of hoe hij haar tussen de benen moet grijpen.

De bonus met een speciale uitzending rond Zwartboek van De Wereld Draait Door, is beter dan het schetsboekje. Gerard Soeteman, Verhoevens persoonlijke assistent Mita de Groot, Thom Hofmann, Carice van Houten en Halina Reijn schuiven aan bij Matthijs van Nieuwkerk. Mita de Groot kan de wensen en behoeften van Verhoeven tijdens draaidagen inmiddels dromen: havermout en een cappuccino met stijfgeklopte melk 's ochtends, appelmoes bij de lunch en de snoeiharde metal van Rammstein 's avonds, als de vermoeidheid toeslaat.

Carice en Halina lichten hun dikke vriendinnenchemie op en buiten de set toe. Daarover gesproken; toen Carice haar tegenspeler Sebastian Koch voor het eerst ontmoette, wist Halina al na vijf minuten hoe laat het was.

Was het tijdens de opnamen niet lastig dat hoofdrolspelers Carice van Houten en Sebastian Koch verliefd werden op elkaar, wil Van Nieuwkerk van Verhoeven weten.
'Nee hoor,' antwoordt die, 'want ik was verliefd op het talent van Carice. Niet op haarzelf.'
'Je bedoelt dus dat jij geen last had van jaloezie?', vraagt Van Nieuwkerk verbaasd.
'Ja, dat wou ik maar even gezegd hebben.'

Een gevatte verwijzing naar alle breed uitgemeten roddels over wat er achter de schermen plaatsvond tussen Verhoeven en Sharon Stone tijdens de opnamen van Basic Instinct.

Het verschil tussen Sharon Stone en Carice is dat Carice echt kan acteren, vindt Verhoeven. 'Die andere was toch een beetje een illusie.'

Extra's special edition:
Commentaartrack regisseur Paul Verhoeven; Commentaartrack scenarioschrijver; Gerard Soeteman; Making of (25 minuten); Achter de schermen ( 15 minuten); Zwartboek in De Wereld Draait Door (41 minuten); Première (40 minuten)
Extra's limited edition:
Zie bonussen hierboven; Uittreksel script met illustraties van Paul Verhoeven; Cd met soundtrack
Beeldformaat: Anamorphic 16:9 (2:35)
Geluidsformaat: Dolby 5.1
Duur : 139 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: A-film