Unieke concertregistratie

Awesome; I Fuckin' Shot That! van Adam Yauch

, Marleen den Hartog

Op 9 oktober 2004 gaven de Beastie Boys een concert in Madison Square Garden in New York. Vlak voor aanvang van het concert deelde regisseur Adam Yauch (onder pseudoniem Nathaniel Hörnblowér) vijftig camcorders uit aan mensen in het publiek. Ze kregen de opdracht alles te filmen wat ze die avond meemaakten, zodat ze bij het uitkomen van de dvd letterlijk konden zeggen: 'Awesome! I fuckin' shot that!'

Het idee is origineel en deze dvd laat dan ook een concert zien zoals nog nooit eerder is gedaan. Het geeft de kijker echt het gevoel midden in de zaal te staan. Zoals Yauch op de officiële website van de film zegt: 'Alle mensen die hebben gefilmd zijn amateurs en dat geeft de film een bepaalde oprechtheid mee. De mensen die filmden hebben het concert ook echt gevoeld.' Dat gevoel komt goed over.

Wat helpt is dat de Beastie Boys een ontzettend goed concert hebben gegeven, met als hoogtepunt de uitvoering van het nummer Intergalactic, waarbij de performance zich van het podium naar het midden van het publiek heeft verplaatst.

De dvd bevat talloze extra's die misschien voor de gewone liefhebber niet zo interessant zijn, maar waar de echte fan uren plezier aan zal beleven. Zo zijn er tijdens het concert twee verschillende camerastandpunten te kiezen: de eerste laat de film zien zoals hij is gemonteerd, de ander geeft een mozaïek met het beeld van de 49 andere camerastandpunten.

Ook kan tijdens de film af en toe een andere camera gekozen worden, wat een aparte kijk op het concert biedt. Zo zijn er beelden van een toiletbezoekje, iemand die zijn vrienden maar blijft opjutten omdat hij ze graag op de dvd wil hebben, en is er een fragment van een schoonmaker die maar niet begrijpt waar iedereen zich druk over maakt.

De Europese uitgave van de dvd bevat nog een extra dvd met daarop de videoclip voor Shazam!, die vanuit acht verschillende camerapunten en met vier verschillende geluidsversies is te zien. Ook staat er een hilarisch filmpje op over een barbecuewedstrijd tussen de verschillende leden van de Beastie Boys.

Het enige minpuntje is de slechte beeldkwaliteit van het concert. Het is door amateurs gefilmd en zo ziet het er ook uit. Alsof het een filmpje is zoals die op de populaire videowebsite YouTube worden vertoond: het beeld hapert en is erg korrelig. Bovendien zijn de shots zo snel achter elkaar gemonteerd, dat enig uithoudingsvermogen vereist is.

Toch zal de echte fan zich hier nauwelijks aan storen. 'I want more,' roept een meisje na het concert. En meer heeft ze met deze dvd zeker gekregen.

Beeld: 1.85:1 (breedbeeld)
Extra's: Audiocommentaar van de Beastie Boys; Mozaïekbeeld met 49 camerastandpunten; Detour Modus; A Day in the Life of Nathaniel Hörnblowér (25.29 minuten); Never Stop Rapping Yet (8.46 minuten); Show Intros (6.13 minuten); Enter Jerome Crook's Angry World (4.32 minuten); Big -Time Hollywood Trailer (2.07 minuten); Shazam! Melee (24 x 2.25 minuten); BBQ Cook-Off (26.18 minuten).
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1/Dolby Digital 2.0 en A-Capella Track
Ondertiteling: Engels
Duur: 89 minuten ( hoofdfilm)
Distributeur: RCV

advertentie