Door het oog van de camera

Man with a Movie Camera van Dziga Vertov op dvd

, Evelien Kortum

‘Deze film is een experiment in het filmisch overbrengen van zichtbare gebeurtenissen. Zonder tussentitels, zonder scenario, zonder theaterelementen.’ Zo opent het Dziga Vertov’s meesterwerk Man with a Movie Camera uit 1929. Het begin van de film is tekenend voor Vertovs ideaal om ‘pure ’ cinema te maken. Een weergave van de werkelijkheid, door het oog van  de camera.

Vertovs opgepoetste klassieker is  een must voor cinefielen. De film is een dynamische montage van het stedelijk leven in de Sovjet-Unie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Mens en machine trekken letterlijk aan de camera voorbij, want de enige rode draad die door de plotloze film loopt is de cameraman die zwoegend met zijn statief,  terughoudend en ongeënsceneerd, het leven van alledag probeert vast te leggen.

Man with a Movie Camera werd in 2005 al op dvd uitgebracht. Dit keer zijn er drie uiteenlopende soundtracks toegevoegd, waardoor er drie compleet verschillende films ontstaan. Ook nieuw is de documentaire Im Land der Kinoveteranen: Filmexpedition zu Dziga Vertov van Thomas Tode en Ale Muñoz. In het 86 minuten- durende filmessay gaan Tode en Muñoz in de stijl van Vertov op zoek naar het verleden van de regisseur. Ze spreken met Vertov-kenners, gebruiken originele documenten en kijken in Moskou  wat er nog over is van de wereld die Vertov tachtig jaar geleden schetste. Hun montage is echter, in vergelijking met Vertovs werk,  geforceerd en de voice-overs weinig enthousiast. Uiteindelijk geeft het boekje dat bij de nieuwe dvd zit inbegrepen dezelfde, zo niet interessantere achtergrondinformatie dan de bijdrage van Tode en Muñoz.

Verkrijgbaar vanaf: 10 maart
Adviesprijs: 22,90 euro

Extra’ s:
Documentaire Im Land der Kinoveteranen: filmexpedition zu Dziga Vertov (86 minuten)
Beeldformaat: 35 mm z/w
Geluid: Dolby 2.0
Soundtracks: Michael Nyman, In the Nursery, Werner Cee
Duur: 68 minuten
Distributeur : Moskwood Media

advertentie