Carice van Houten schittert pontificaal op de dvd-hoes van de Britse horrorfilm Black Death, die in Nederland nooit in de bioscoop is verschenen, en vermoedelijk alleen vanwege haar rol hier op dvd is uitgebracht. Hoewel Van Houten pas halverwege de film verschijnt, is de uitgave van deze historische horrorfilm zeker niet ten onrechte.

Black Death speelt zich af in het Middeleeuws Engeland in 1348, ten tijde van de uitbraak van de Zwarte Dood, een van de meest fatale pestepidemieën in Europa. Tegen deze historische achtergrond vertelt de horrorfilm het verhaal over de jonge monnik Osmund ( Eddie Redmayne), die zich aanbiedt als gids om de religieuze ridder Ulrich ( Sean Bean) en zijn huurlingen te begeleiden naar een dorp waar de pest vreemd genoeg geen slachtoffers maakt. Al snel ontdekt Osmund dat hij onder valse voorwendselen is meegenomen en dat de mannen in opdracht van de bisschop de demonische dorpsleider moeten ophalen, omdat er in het dorp godslasterlijke, barbaarse rituelen zouden plaatsvinden.

Wanneer de mannen na een gewelddadige tocht het dorp bereiken blijkt het goddeloze kwaad belichaamd te worden door onze eigen Carice van Houten, die doden tot leven kan wekken. Van Houten is geloofwaardig in haar rol als slechterik, maar het is vooral Eddie Redmayne die overtuigt als de onbevangen monnik, die in tweestrijd verkeert tussen zijn belofte aan God en zijn liefde voor een vrouw, en uiteindelijk tot waanzin wordt gedreven.

Black Death is een horrorfilm in een historisch jasje, maar echt huiveringwekkend wordt het nergens. De bijl in de keel van Tygo Gernandt (zonder tekst omdat zijn personage de tong is afgesneden) is een van de meest onsmakelijke beelden; ranzig maar verre van afgrijselijk. Ondanks de aanhoudend unheimische sfeer, is van echte horror nauwelijks sprake en blijft alles wat er te zien is aan martelpraktijken voornamelijk suggestief; meer dan wat afgehakte ledematen krijgen we niet te zien.

De film is het meest treffend als historische schets. Op geslaagde wijze verbeeldt de film Engeland tijdens de afschuwelijke epidemie, de religieuze ontwrichting van de samenleving en de heersende achterdocht. Voor de echte gruwelliefhebbers is Black Death waarschijnlijk niet macaber genoeg. Het is vooral de historische aannemelijkheid die de film tot een benauwende kijkervaring maakt.