De trailer is beter

Your Highness van David Gordon Green

, Rick de Gier

Er wordt zelden aandacht aan besteed, maar trailers maken is nog een hele kunst. Neem het aankondigingsfilmpje van Your Highness – geen Oscarwaardig materiaal, maar er wordt toch een redelijke komedie in gesuggereerd, met wat goed getimede meligheid.

Valt dat even tegen. De maker van de trailer blijkt over meer komisch talent te beschikken dan de filmmakers zelf, die potentieel humoristische situaties voortdurend laten doodbloeden. En dat terwijl de aangetrokken sterren (oa James Franco, Natalie Portman en Zooey Deschanel) heus in staat moeten zijn een goed geschreven grap te presenteren.

Een kruising tussen The Princess Bride en het werk van Judd Apatow zal de makers van Your Highness voor ogen hebben gestaan toen ze een fantasy-epos verzonnen over twee prinsen die een schone maagd uit de klauwen van een snode tovenaar moeten bevrijden.

De queeste van de kibbelende broers wordt gekenmerkt door geestverruimende middelen, blote borsten , gruwelijk cartoongeweld en een karrenvracht schuttingtaal en grappen over piemels. Niet per definitie verkeerd, maar het scenario van Ben Best en hoofdrolspeler Danny McBride ontbeert alle spitsvondigheid die de films van hun evidente helden overeind hield. De twee lijken het script te hebben geschreven tijdens een tussenuur op de middelbare school, met een stiekeme joint in het fietsenhok.

Valt er dan niets positiefs te vermelden over Your Highness? Jawel, Justin Theroux komt een paar keer geestig uit de hoek als de boze tovenaar, en wie alle verwachtingen overboord gooit, zal in de juiste stemming – of toestand – toch wel een paar keer in de lach schieten.

Zorgwekkender dan de matige humor is de medewerking van de man die de hele boel overzag. Amerikaan David Gordon Green debuteerde op 25-jarige leeftijd met het impressionistische drama George Washington en maakte later indiepareltjes als All the Real Girls en het door Terrence Malick geproduceerde Undertow. Leek de aardige stonerkomedie Pineapple Express in 2008 nog een curieus incident, het lijkt er nu op dat Green werkelijk een totaal ander pad is ingeslagen. De opvolger van Your Highness is al gefilmd: The Sitter is opnieuw een lach-of-ik-schietkomedie, met Jonah Hill als vuilbekkende babysitter.

Het lijkt allemaal de schuld van Danny McBride, een studiemaat van Green die steeds prominentere rollen in diens films wist te bemachtigen. In de kroeg hebben die twee het vast heel gezellig, maar misschien moet Green toch eens op zoek naar andere vrienden.

advertentie