Keiharde Braziliaanse politiefilm

Tropa de Elite 2 van José Padilha

, Gerhard Busch

In het eerste deel van de keiharde Braziliaanse politiefilm Tropa de Elite, waarvoor regisseur Jose Padilha in 2007 in Berlijn de Gouden Beer kreeg, volgden we de Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE), een speciale politie-eenheid in Rio de Janeiro die mag opdraven als de gewone politie het niet meer aankan.

De ‘held’ van die film is BOPA-kapitein Roberto Nascimento. In vermoeide voice-overs geeft hij commentaar op alle ellende en rottigheid die hij om zich heen ziet. In de door drugsbendes gerunde favela’s, maar ook in het corrupte politiekorps.

Deel 2 speelt zich dertien jaar later af. We volgen nog steeds BOPA-kapitein Nascimento, gespeeld door de in eigen land inmiddels tot volksheld uitgegroeide Wagner Moura. Na een uit de hand gelopen gevangenisopstand wordt hij weggepromoveerd naar een politieke functie, en ook daar stuit hij op corruptie en machtsmisbruik.

Regisseur Padilha kreeg na deel 1 het verwijt dat hij een fascistische film had gemaakt, omdat hij ons in het hoofd had geplaatst van de martelende BOPA-kapitein. Onzin natuurlijk, want dan zou Scorsese’s GoodFellas misdadig moeten zijn, omdat we daarin in het hoofd van een crimineel belanden.

Het siert Padilha dat hij voor deel 2 geen concessies heeft gedaan aan zijn criticasters (oa het gezaghebbende filmvakblad Variety). In keiharde, realistische scènes legt Padilha ons uit waarom Rio de Janeiro een van de gevaarlijkste steden ter wereld is geworden. De schuld ligt niet alleen bij de drugsbendes, maar ook bij de corrupte politie en de machtbeluste politici .

De film wist in Brazilië een gevoelige snaar te raken, want met meer dan tien miljoen bezoekers is Tropa de Elite 2 daar de best bezochte film ooit (voor de komedie Dona Flor and Her Two Husbands en de 3D-hit Avatar).

Het gesproken Portugees zal het grote publiek buiten Brazilië wellicht afschrikken, maar inhoudelijk en productioneel kan Tropa de Elite 2 zich meten met de beste Amerikaanse politie- en politieke films uit de jaren zeventig. Binnenkort kunnen we trouwens ook een Engels gesproken film van Padilha verwachten. Hij is door Hollywood gevraagd de RoboCop-serie nieuw leven in te blazen.

advertentie