Charmante boef

Dvd-recensie: White Collar, seizoen 1

, Rick de Gier

Moderne tv-scenaristen maken het zichzelf maar moeilijk, met complexe boeven als Dexter, Tony Soprano en Walter White uit Breaking Bad, die ondanks hun gruwelijke misdaden in de smaak moeten vallen bij het grote publiek. Dat je zoiets veel makkelijker kunt aanpakken, bewijst de serie White Collar, waarvan het eerste seizoen deze maand op dvd verschijnt.

White Collar draait ook om een crimineel, maar dan van het ongevaarlijke type . Neal Caffrey ( Matthew Bomer) is het soort charmante witteboordenboef waar je als kijker meteen voor valt. Denk aan Frank Sinatra en Dean Martin in Ocean’s Eleven, of George Clooney en Brad Pitt in de remake. Geen geweld, alleen slachtoffers die wel wat kunnen missen, en alles in stijl.

In de pilot zien we Caffrey met schijnbaar gemak uit een gevangenis ontsnappen. Meteen wordt FBI-agent Peter Burke ( Tim DeKay) ingeschakeld, die de meesteroplichter, -vervalser en -dief al jaren op de hielen zit en persoonlijk de bak instuurde. Burkes bewondering voor Caffrey is evident; qua sluwheid zijn de twee aan elkaar gewaagd. De plot komt op gang wanneer de agent de dief opnieuw in de kraag vat en hem een voorstel doet: als hij de FBI helpt bij het opsporen van andere oplichters en vervalsers , hoeft hij niet opnieuw te zitten.

Niet al te geloofwaardig of origineel, dat gegeven, maar de makers van White Collar weten het fris te brengen. Ze hanteren een luchtige toon, met spitsvondige dialogen, waarin een snufje absurdisme niet stoort. En de hoofdpersonen zijn voldoende innemend, vooral de stugge FBI-agent, die zijn vak bedreven maar niet erg sexy uitvoert – leuke acteur, die Tim DeKay.

Blijft het gegeven veertien afleveringen boeien? Ja en nee. De ‘zaak van de week’-aanpak gaat vrij gauw vervelen, vooral omdat de nadruk meer op humor dan spanning ligt. Maar gelukkig is er ook een overkoepelend verhaal, over Caffreys mysterieus verdwenen ex- vriendin, dat wat aardige cliffhangers oplevert.

In de VS is White Collar intussen toe aan een vierde seizoen, dus kennelijk blijft het toch wat dunne uitgangspunt voldoende mensen meeslepen. Fans van die andere, veel brutere en complexere criminelen uit series als Breaking Bad en The Sopranos worden vast niet heel opgewonden van de softe boeven uit White Collar, maar wie gewoon een paar avondjes pretentieloos vermaak verlangt, zit wel goed.

Extra 's: Bloopers, verwijderde scènes, audiocommentaar, featurettes.

advertentie