Will Smith, Tommy Lee Jones en regisseur Barry Sonnenfeld maakten in 1997 de frisse actiekomedie Men in Black. Na het enorme succes van dat eerste deel bij publiek en critici was een vervolg vanzelfsprekend. Het leverde in 2002 een teleurstellende en flauwe herkauwing van bekende ingrediënten op. Tien jaar later proberen ze het gezamenlijk opnieuw.

De makers doen in ieder geval hun best met wat nieuwe ingredienten: 3D, acteur Josh Brolin en tijdreizen. Zoals gewoonlijk is Will Smith als agent J de personificatie van coolheid, met zijn strak gestileerde uiterlijk en constante stroom van snuggere opmerkingen. Het contrast hiervan met agent K, de stoïcijnse senior gespeeld door Tommy Lee Jones, blijft een leuke basis voor onderhoudende situaties. Traditiegetrouw is er ook een kwaadaardige alien die de wereld bedreigt, ditmaal Boris the Animal, een rol van de onherkenbare Flight of the Conchords-ster Jemaine Clement.

Doordat Boris terugreist in de tijd om agent K te vermoorden, zodat die er niet in zal slagen een afweersysteem tegen buitenaardse invasies te plaatsen, staat de wereld op de rand van totale vernietiging. Agent J zal ook het verleden in moeten om dit te voorkomen. In 1969 ontmoet hij de jonge versie van agent K, gespeeld door Josh Brolin. Die steelt direct de show; zijn mimiek en snauwende commentaren lijken akelig op die van Tommy Lee Jones.

Men in Black 3 is op alle fronten doorsnee. De actie is degelijk, het script zo nu en dan goed voor een grinnik. Het verhaal , waarin alles uiteindelijk heel gelikt samenkomt rondom de lancering van de Apollo 11, is door en door Hollywood. Prima geschikt als basis voor een gemiddelde blockbuster.

Bij het terugkijken van de vorige delen, blijkt dat die niet bepaald gracieus verouderen op het gebied van actie en special effects. Of dat ook opgaat voor deel drie valt te bezien; voorlopig voldoet de film aan de minimale standaard. De Lady-Gaga-en-Justin-Bieber-zijn- buitenaards-grappen zijn inmiddels wat uitgekauwd, en ook niet alle tijdreishumor werkt even goed, maar Smith maakt veel goed met zijn komische timing.