Gejaagd door de wind

Safe House van Daniel Espinosa

, Ronald Rovers

Nooit geweten dat Denzel Washington ook in komedies speelt. Niet dat Safe House is bedoeld als komedie, maar daar draait de film onbedoeld toch op uit. Ook al bevat die een paar verbluffende actiescènes.

‘Is this legal?’ vraagt Ryan Reynolds’ personage als zijn CIA-collega’s iemand beginnen te waterboarden in het Zuid-Afrikaanse ‘safe house’ waar hij als beginneling op moet passen. De eerste van veel zinnen in de film die hopeloos gedateerd klinken . Die iemand is CIA-veteraan Tobin Frost, gespeeld door Washington. De vraag is of Frost al jaren gegevens over de organisatie doorverkoopt aan de hoogste bieder of dat hij een patriot is die de corruptie binnen de CIA wil ontmaskeren. Als het safe house even later overvallen wordt, schakelt de film van de eerste naar de vijfde versnelling en begint de jacht. Zoals we van Washingtons films gewend zijn.

Onvermijdelijk doen die achtervolgingen aan de Bourne-trilogie denken, al was het maar omdat Safe House dezelfde cameraman en editor heeft. Maar in die reeks hadden al die versnellingen iets verfrissends, doordat het Bourne-personage en de plot intrigeerden en doordat de locaties afwisselender waren. Bij Jason Bourne renden we achter het personage aan, hier lopen we erop vooruit. Zo vermoeid als de ervaren Frost af en toe naar zijn jongere collega kijkt, zo zal de kijker de zoveelste schietpartij en achtervolging aanzien.

Dat neemt niet weg dat de jonge Zweedse regisseur Daniel Espinoza indruk maakt met een paar indrukwekkende actiescènes. Vooral in de een-op-eengevechten in kleine ruimtes vallen het camerawerk en de montage op. Maar uiteindelijk wreekt zich toch het voorspelbare verhaal met z’n ongeloofwaardige details. Zo wordt Frost al minstens tien jaar verdacht van het verhandelen van vertrouwelijke gegevens, maar is het deze laatste transactie die de aanleiding voor de film vormt, waarmee hij zijn onschuld zou kunnen bewijzen. Wat heeft Frost in de jaren daarvoor dan gedaan om al die tijd ’s werelds meest gezochte CIA-agent te blijven? Wordt niet duidelijk gemaakt.

Zelfs wanneer je over de potsierlijkheid van de dialogen en het voorspelbare scenario heen stapt, behoort Safe House bepaald niet tot Washingtons beste werk van de laatste jaren. De man is inmiddels 57 en maakt nog steeds twee actiefilms per jaar. Onvermijdelijk gaat de Denzel-factor dan vermoeiend aanvoelen. Misschien is het tijd dat de charismatische acteur een keer ophoudt met rennen.

advertentie