Geweld als rebellie

Dvd-recensie: Drive van Nicolas Winding Refn

, Monique Schijff

Voor een actiefilm bevat Drive weinig actie, maar dat wordt gecompenseerd door wat verrassend bruut geweld. Een handelsmerk van de eigenzinnige regisseur Nicolas Winding Refn, zo leert de oningewijde Drive-fan van de toegevoegde documentaire NWR op de Special Edition-dvd.

Drive was eigenlijk bedoeld als dure Hollywood-actiefilm, maar dat liep anders toen de producenten per se Ryan Gosling voor de hoofdrol wilden hebben. Gosling stelde als eis dat hij zelf een regisseur zou mogen kiezen voor het filmproject. Opmerkelijk genoeg koos hij voor de relatief onbekende Deen Nicolas Winding Refn, na het zien van de mythische film Valhalla Rising. Een keuze die de film ten goede kwam: Drive werd geen clichématige actiefilm, maar een spannend donker sprookje met weinig dialogen.

Refn won vorig jaar in Cannes de prijs voor beste regisseur en sindsdien sleepte de film de ene na de andere prijs in de wacht. De Nederlandse filmpers riep de Drive zelfs uit tot beste film van 2011. Reden genoeg om uit te kijken naar de dvd.

Beeld en geluid (niet onbelangrijk, met zo’n prominente soundtrack) van de dvd zijn prima, maar de Special Edition biedt teleurstellend weinig extra´s – één om precies te zijn, op de verplichte trailers na. Die ene extra, de ruim een uur lange documentaire NWR (de initialen van de regisseur), maakt echter veel goed. De documentaire biedt een heel aardige introductie van de Deense regisseur, zijn films en werkwijze. Naast Drive en Valhalla Rising maakte Refn ook de keiharde Pusher-trilogie, Bleeder, Fear X en Bronson, en momenteel werkt hij aan Only God Forgives, wederom met Ryan Gosling in de hoofdrol. Dit hele oeuvre komt in de documentaire aan bod.

Refn komt uit de documentaire naar voren als een eigenaardige man die persoonlijke films maakt. Zo vertelt hij over de gelijkenis tussen zichzelf en de hoofdpersoon uit Bronson, een gevangene op wie hij zijn eigen diepe wens om beroemd te worden projecteerde. Intrigerend is Refn’s fascinatie voor geweld, een rode draad in zijn werk. Volgens de filmmaker zelf komt die voort uit een rebellie tegen zijn ouders. Verder blijkt de regisseur ter bemoediging tarotkaarten te laten leggen voor elke film waar hij aan begint, en blijkt hij een fervent verzamelaar van Japanse speelgoedrobots.

Hoewel de documentaire maar een uur duurt, schetst die een tamelijk compleet beeld van de filmmaker. We zien hem voor zijn nieuwste film aan het werk in Bangkok, en horen van acteurs als Gosling en Mads Mikkelsen over de samenwerking op de set. Geen verplichte kost voor de kenner, maar een leuke aanwinst voor fans van Drive die graag wat dieper in het oeuvre van de Deense arthouse-regisseur willen duiken.

advertentie