Toevallige ontmoetingen

Win Win op dvd ****

, Rick de Gier

Win Win is weer een fijne, kleine indiefilm van Thomas McCarthy (The Station Agent). Het komische drama sloeg de Nederlandse bioscopen over, maar komt gelukkig wel uit op dvd.

De acteercarrière van Thomas McCarthy gaat alle kanten op. De Amerikaan speelde mee in komedies als The Guru en Little Fockers, de blockbuster 2012, maar ook kwaliteitsdrama als Syriana en tv-serie The Wire. Dan is McCarthy’s bescheiden oeuvre als scenarist/regisseur een stuk consistenter. Na drie films weet je precies wat je van zijn films kunt verwachten: warm, bescheiden, menselijk drama met een flinke dosis humor en een scheutje melancholie. En een fijne verzameling Amerikaanse indie-acteurs.

De plots van McCarthy’s films zijn opvallend vergelijkbaar: door toevallige ontmoetingen krijgen vastgelopen personages weer een beetje zin in het leven. In The Station Agent is het de mensenschuwe dwerg Fin (Peter Dinklage) die tegen wil en dank bevriend raakt met een depressieve vrouw en een drukke hotdogverkoper. En in The Visitor treft de uitgebluste weduwnaar Walter (Richard Jenkins) twee illegale immigranten aan in zijn appartement, die zijn leven aangenaam op de kop zetten.

Loser van dienst in Win Win is Mike ( Paul Giamatti, perfect gecast), een brave huisvader en vrijwillige worstelcoach met een slecht lopende advocatenpraktijk. Wanneer hij voor een extra zakcent voogd wordt van een rijke, dementerende cliënt, raakt hij onverhoopt betrokken bij diens familieproblemen: een verslaafde dochter en onhandelbare kleinzoon – die een groot worsteltalent blijkt.

Groots drama en breed uitgemeten hilariteit blijven uit in Win Win, de film is ontroerend en geestig op een bescheiden niveau. Mike’s gezin, werk, vrienden en problemen zijn verfrissend levensecht. Dat de plot nooit helemaal uitstijgt boven die van een sitcom stoort niet; met deze personages leef je graag een poosje mee, ongeacht wat ze precies beleven.

Extra's: verwijderde scènes, interviews, making of.

Bekijk hier de trailer van Win Win. 

 

advertentie