Troost van een vogel

Kauwboy van Boudewijn Koole

, Rick de Gier

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een lief, onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd – zie Whale Rider, Fly Away Home, Free Willy, The Black Stallion.

Kauwboy, het bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is de nieuwste variant op het thema. De film heeft vooral raakvlakken met Kes van Ken Loach, waarin een gepest arbeidersjochie troost vindt in zijn vriendschap met een valk. Ondanks de opvallende overeenkomsten in de plot, kan Kauwboy echter volledig op zichzelf staan. Terecht sleepte de productie op het afgelopen filmfestival van Berlijn twee belangrijke prijzen in de wacht.

Het ongelukkige kind in Kauwboy is de tienjarige Jojo (Rick Lens), en het dier is een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn vader ( Loek Peters). Of Jojo ook een moeder heeft, en waar die dan is, wordt niet meteen duidelijk.

Wel duidelijk is dat Jojo en zijn vader het niet overdreven knus hebben samen. Het is een rommel in huis, Jojo doet bijna alles in zijn eentje en zijn vader gaat regelmatig zonder aanwijsbare reden door het lint. Geen wonder dat Jojo hem niets vertelt over het herstellende kauwtje dat in zijn kamer logeert.

Zowel regisseur Koole, die een aantal televisiefilms op zijn naam heeft staan, als co-scenarist Jolein Laarman (Tussenstand, Het zusje van Katia) bewezen al eerder met weinig nadruk een ontroerend, complex verhaal te kunnen vertellen. De verhoudingen en situaties in Kauwboy worden niet expliciet benoemd, maar in fragmentarische scènes ontvouwt zich een levensecht gezinsdrama. Prachtig is de ontluikende vriendschap tussen Jojo en een meisje uit de buurt (Susan Radder), vooral door wat er niet wordt uitgesproken. De jonge acteurs leveren daarbij knap werk.

De subtiliteit neemt iets af wanneer de film ten slotte toewerkt naar een dramatische en symbolische apotheose, maar dan nog gaat Kauwboy nooit kopje onder in melodrama of sentiment.

Een film voor het hele gezin? Volgens de Kijkwijzer is Kauwboy geschikt voor kinderen vanaf negen jaar, en dat lijkt gezien de behoorlijk heftige thematiek (eenzaamheid, verwaarlozing, rouw) wel terecht. Leeftijdgenoten van Jojo zullen zich geheid met de hoofdpersoon kunnen identificeren; voor hun ouders is Kauwboy misschien een nog wel rijkere filmervaring.

advertentie