Zussen op zoek

Jackie van Antoinettte Beumer

, Ronald Rovers

Over de pikantste en interessantste plotwending in Antoinette Beumers goedgehumeurde Amerikaanse roadmovie met Carice van Houten & zus kunnen we het niet hebben. Die weggeven haalt te veel onderuit. Na de persvoorstelling werd aan journalisten zelfs nadrukkelijk gevraagd om niets te verklappen. Nieuwsgierig? Ga maar kijken. En stel jezelf na afloop de vraag of die twist een draconische vergissing is of een dappere zet.

De trailer stemde vooraf niet hoopvol. Een roadmovie over twee Nederlandse zussen die hun verloren gewaande Amerikaanse moeder opzoeken en gedrieën in een gammele camper over Amerikaanse B-wegen trekken, leek een herhaling van scènes uit een half dozijn eerdere roadmovies.

De camper door de woestijn. De zwijgende maar ondertussen oplettende moeder die op het juiste moment ingrijpt. De twee zussen die een metamorfose moeten ondergaan, de een te meegaand, de ander te opstandig. De problemen met het thuisfront, de een met haar relatie, de ander met haar werk. De lach en de traan. En de internetverbinding die op het juiste moment wegvalt. Het voelt schematisch en voor een groot deel is de film ook de herhaling van zetten die de trailer suggereerde.

Maar toch, ergens tussen al die lompe herhalingen zit ook iets eerlijks en oprechts. Carice doet wat ze goed doet. Bijdehante opmerkingen maken en haar kwetsbaarheid maskeren met bravoure. De Hollandse lompheid een komische draai geven. Jelka van Houten kan al even grote ogen opzetten als haar zus en mag een paar keer haar mooie zangstem laten horen. Misschien zit de charme van de film juist in z’n onbehouwen eenvoud. En misschien schijnt er ook iets van de echte relatie tussen de twee zussen door. Want die band is voelbaar.

Jackie wil vooral een luchtige roadmovie voor een groot publiek zijn en in die opzet is de film geslaagd. Toch schuilt achter het verhaal een serieuze vraag en niet in de laatste plaats door die ingrijpende – en bijna subversieve – plotwending ergens kort voor het einde. Wat is dat eigenlijk, een moeder? Wat deel je met de vrouw die je zo noemt? Over de manier waarop Jackie die vraag op tafel legt, kun je van mening verschillen. Maar de vraag is interessant.

advertentie