Met de verfilming van August: Osage County staat de teller voor toneelschrijver Tracy Letts op drie. Nadat William Friedkin eerder Letts' Bug (2006) en Killer Joe (2011) verfilmde, was vorig jaar zijn beroemdste stuk aan de beurt: het Pulitzerprijs winnende August: Osage County.

Osage County is een van de 77 county's van de staat Oklahoma, in het hart van Amerika. Oklahoma is leeg, uitgestrekt en heet. Vooral in augustus. De Westons wonen in Osage County. In een groot, leeg huis. Ze hebben drie volwassen dochters, maar die komen zelden langs. Want de Westons zijn de definitie van disfunctioneel.

Vader Beverly was ooit een beroemde dichter, maar is nu vooral een alcoholicus. Moeder Violet is verslaafd aan pillen, terroriseert haar omgeving met haar kwetsende woorden en heeft een kankergezwel in haar mond (alleen in de literatuur slaat het noodlot zo veelzeggend toe).

Nadat Beverly zelfmoord heeft gepleegd komen de drie dochters – inclusief aanhang – toch weer samen in het ouderlijk huis. En ineens zit dat grote huis vol. Met jeugdtrauma's, familiegeheimen en openstaande rekeningen.

Het probleem van August: Osage County is dat ook de film te vol zit. De confrontatie tussen moeder Violet (met alle remmen los gespeeld door Meryl Streep) en oudste dochter Barbara (een ijskoude, maar ijzersterke Julia Roberts) was al genoeg geweest, maar wat krijgen we daar nog bovenop van de andere familieleden? Incest, overspel, huwelijksperikelen, faalangst, enzovoort, enzovoort.

De verbale stormen blijven maar door het huis razen. Dat de nadruk bij de verfilming van een toneelstuk op de teksten ligt is niet alleen begrijpelijk, het is ook de aantrekkingskracht. Maar regisseur John Wells, die hiervóór vooral voor televisie werkte en het niet onaardige drama The Company Men (2010) regisseerde, weet drama, humor en momenten van bezinning niet altijd even goed op elkaar af te stemmen.

Dat de personages desondanks geloofwaardig blijven is te danken aan de imposante lijst acteurs die aan de film meewerkten. Met naast Streep en Roberts (die beiden een Oscarnominatie verdienden, maar geen beeldje) onder meer Chris Cooper, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis en Sam Shepard.