Oscars: bookies en graadmeters

Wie had je moeten volgen om de Oscarpool te winnen?

Zondagavond werden voor de 83ste maal de Oscars uitgereikt. Cinema.nl blikt terug op alle voorspellingen en zoekt uit wie je had moeten volgen om de Oscarpool te winnen.

Bookmakers
De meeste bookmakers voorspelden de Oscarwinnaars in de belangrijkste categorieën correct. Er viel voor de gokkers dan ook weinig winst te behalen. Zeker niet in het geval van de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol, waarbij Colin Firth bij vele bookies het record brak voor ‘shortest odd’, variërend van 1/50 tot 1/66 (voor elke ingezette euro maakte je zo’n twee cent winst).

Vakbondsprijzen
De prijzen van de Amerikaanse vakbonden (o.a. Producers Guild, Directors Guild en Screen Actors Guild) gelden als de meest betrouwbare graadmeters. En ook dit jaar overlapten de winnaars in de volgende categorieën: Beste film, beste regie , beste acteur, beste actrice, beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke hoofdrol en beste aangepaste scenario.

Van de belangrijke categorieën kwam alleen de Oscar voor beste originele scenario niet overeen met de winnaar bij de vakbond; de Writer’s Guild Award ging naar Christopher Nolan ( Inception). De uiteindelijke Oscarwinnaar David Seidler (The King’s Speech) was niet genomineerd bij de WGA’s omdat het script niet onder een contract van de vakbond tot stand was gekomen.

Nederlandse critici
Voor ons online filmprogramma CinemaTV vroegen we drie Nederlandse filmcritici – Gerhard Busch (Cinema.nl), René Mioch (Films & Sterren) en Floortje Smit (de Volkskrant) – naar hun voorspellingen. René Mioch wist uiteindelijk vier van de vijf juist te voorspellen. Alleen in de categorie beste buitenlandse film koos hij niet voor de uiteindelijke Oscarwinnaar In a Better World, maar voor de Mexicaanse favoriet Biutiful.

 

advertentie